ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι; Νέα έρευνα δίνει οριστική απάντηση

Γιατί εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι; Νέα έρευνα δίνει οριστική απάντηση
AP Photo/Kin Cheung

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ένας τεράστιος κρατήρας ανακαλύφθηκε στη χερσόνησο του Γιουκατάν στο Μεξικό, οι επιστήμονες εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων ευθύνεται ένας αστεροειδής που έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια

Ωστόσο, η αιτία της εξαφάνισης ποτέ δεν οριστικοποιήθηκε. Αποτέλεσμα αυτού είναι αρκετοί επιστήμονες να αμφισβητούν την ευρέως διαδεδομένη θεωρία περί «ξαφνικού θανάτου από αστεροειδή». Αντιπαραβάλουν τις μαζικές ηφαιστειακές εκρήξεις, οι οποίες -ίσως- απελευθέρωσαν αέρια που προκάλεσαν κλιματική αλλαγή σε μια περιοχή έκτασης όση η Ισπανία, γνωστή ως «Deccan Traps», θεωρώντας ότι αυτές έπαιξαν σημαντικό ρόλο.

Δεινόσαυροι: Η εξαφάνισή τους δεν οφείλεται μόνο στην πτώση αστεροειδούς στη Γη

Τώρα, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, ρίχνει και πάλι, αποκλειστικά αυτή τη φορά, το φταίξιμο στον αστεροειδή.

Σύμφωνα με την έρευνά τους, ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος των εκρήξεων και της ροής της λάβας που συνέβησαν σε αυτήν την ηφαιστειακή περιοχή, που ανήκει στη σημερινή Ινδία, συνέβη πολύ πριν την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, την οποία οι επιστήμονες αποκαλούν K-Pg.

«Πολλοί είναι εκείνοι που πιθανολογούν ότι τα ηφαίστεια έπαιξαν ρόλο στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Εμείς λέμε "όχι, δεν έπαιξαν"», λέει η Pincelli Hull, αναπληρώτρια καθηγήτρια Γεωλογίας και Γεωφυσικής στο Γέιλ καθώς και κύρια συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Science.

«Η μελέτη μας πήρε 40 χρόνια έρευνας. Συνδυάζει τη μεγαλύτερη ποσότητα δοκιμών που μπορεί να βρει κανείς και από εκεί δεν προκύπτει ότι τα ηφαίστεια είχαν κάποια ανάμειξη».

Κάποιοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι εκπομπές από τα ηφαίστεια, οι οποίες απελευθέρωσαν αέρια όπως διοξείδιο του θείου και διοξείδιο του άνθρακα, εξασθένισαν το οικοσύστημα τόσο, με αποτέλεσμα οι δεινόσαυροι να εξαφανιστούν πιο εύκολα μετά το χτύπημα του αστεροειδή.

Σύμφωνα με τη μελέτη των πανεπιστημιακών του Γέιλ, τουλάχιστον το 50% της εκπομπής αερίων στο Deccan Traps συνέβη πολύ πριν την επέλαση του αστεροειδή και η θερμότητα που προκλήθηκε από αυτές είχε ήδη απορροφηθεί πριν την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Επομένως, τα νέα αυτά στοιχεία βάζουν τελεία στη συζήτηση γύρω από τις αιτίες της εξαφάνισης των δεινοσαύρων;

«Θα έπρεπε», απαντά η Hull.

Αν αύριο προκύψουν νέα αδιαμφισβήτητα στοιχεία, θα είμαι προετοιμασμένη να παραδεχτώ ότι κάναμε λάθος. Ωστόσο, με βάση αυτά που γνωρίζουμε σήμερα δεν προκύπτει τέτοια πιθανότητα, λέει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ