ΚΟΣΜΟΣ

40 έως 60: H εικοσαετία της δυστυχίας

40 έως 60: H εικοσαετία της δυστυχίας
Getty Images/ Matt Cardy

Έρευνα διαπιστώνει ότι τα  άτομα ηλικίας 40 έως 59 χρονών είναι λιγότερο ευτυχισμένα και περισσότερο ανήσυχα.Ίσως η πίεση της φροντίδας των παιδιών και η φροντίδα των υπερήλικων γονέων είναι κάτι που θα μπορούσε να επηρεάζει σημαντικά αυτή την ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Αγγλίας. Σύμφωνα με την μελέτη η φράση «Μην μεγαλώσετε, είναι παγίδα» ταιριάζει απόλυτα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Guardian oι μεσήλικες άνθρωποι είναι λιγότερο ευτυχείς, έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από

τη ζωή και τα υψηλότερα επίπεδα άγχους, δείχνουν τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Ακόμη και οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 90 ετών έχουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή και είναι πιο ευτυχισμένα από ότι τα άτομα ηλικίας 40-59, βρήκε η μελέτη της υπηρεσίας.

Οι στατιστικολόγοι ανέλυσαν τα στοιχεία προσωπικής ευημερίας σε πάνω από 300.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, συγκεντρώνοντας πληροφορίες για πάνω από τρία χρόνια 2012 - 2015, και διαπίστωσαν ότι η ευτυχία και η ικανοποίηση από τη ζωή έπεσαν κατακόρυφα μεταξύ των ερωτηθέντων ηλικίας 35 ετών και άνω.

Ωστόσο, η τάση αντιστρέφεται καθώς φτάνουμε στα άτομα ηλικίας 65-79 ετών τα οποία τείνουν να αναφέρουν τα υψηλότερα μέσα επίπεδα της προσωπικής ευημερίας, αν και τα επίπεδα πέφτουν και πάλι καθώς οι ερωτηθέντες προχωρούν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Οι νεότεροι ερωτηθέντες, πολλοί από τους οποίους είναι ακόμα στην εκπαίδευση, οι ηλικιωμένοι, οι συνταξιούχοι, μπορούν να έχουν περισσότερο χρόνο για διασκεδαστικές δραστηριότητες, αναφέρει η έκθεση. Αντίθετα, όσοι βρίσκονται στην μέση ηλικία έχουν περισσότερες υποχρεώσεις και αγωνίζονται περισσότερο για την εξισορρόπηση επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, λέει η έρευνα

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι κάνουν παιδιά αργότερα. Ως εκ τούτου, μια άλλη πιθανή αιτία για τις χαμηλότερες βαθμολογίες για τις μεσαίες ηλικιακές ομάδες θα μπορούσαν να προκύψουν από την επιβάρυνση που προκαλείται με το να νοιάζονται ταυτοχρόνως για τους γονείς τους και τα παιδιά τους.

Σε αντίθετη περίπτωση, η Αγγλική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία προτείνει, ότι θα μπορούσε απλώς η παλαιότερη γενιά λόγω τον διαφορετικών βιωμάτων και ερεθισμάτων που έχει λάβει, να εκτιμάει τη ζωή λίγο περισσότερο, ή ότι καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, τόσο και η σοφία αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα.

Ωστόσο, ειδικοί της ψυχικής υγείας προειδοποίησαν ότι ένα πολύπλοκο σύνολο των θεμάτων γύρω από τη μέση ηλικία, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη ιδιαίτερων δυσκολιών.

Ο Rachel Boyd, επικεφαλής πληροφοριών στην φιλανθρωπική οργάνωση υγείας Mind, δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι όλοι αντιμετωπίζουμε προκλήσεις σε διάφορα στάδια της ζωής μας, ωστόσο τα πράγματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολα για τους μεσήλικες. Ιδιαιτέρως όταν έχουν την ευθύνη της φροντίδας των ηλικιωμένων μελών της οικογένειας τους κατά την ίδια χρονική στιγμή με την φροντίδα των παιδιών τους, ή υπάρχουν άλλες οικογενειακές ανησυχίες όπως διαζύγιο ή ακόμη και πένθος.

«Είναι επίσης ένα στάδιο της ζωής κατά το οποίο τόσο οι εργασιακές όσο και οι οικονομικές πιέσεις, όπως οι αποπληρωμές ενυπόθηκων δανείων, θα μπορούσαν να κορυφωθούν. Η προσδοκία των ανθρώπων ότι πρέπει να φτάσουν στα ύψη του επαγγέλματός τους, ενώ επίσης να αντιμετωπίσουν με αβεβαιότητα την αγορά εργασίας, θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο στην ευτυχία ενός ανθρώπου.

Η Mind έχει δει τεράστια αύξηση στις κλήσεις της τα τελευταία δύο χρόνια, για το άγχος και τις οικονομικές ανησυχίες, με την έρευνα να διαπιστώνει ότι το 85% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι οικονομικές δυσκολίες έχουν εντείνει τα ψυχικά τους προβλήματα.

Η Αγγλική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ζήτησε από τους ανθρώπους να αξιολογήσουν την ικανοποίηση τους από τη ζωή, τον βαθμό στον οποίο αισθάνονται αυτό που κάνουν να αξίζει τον κόπο, την ευτυχία τους και τέλος το άγχος τους. Η Υπηρεσία διαπίστωσε ότι τα άτομα ηλικίας 40-59 ήταν γενικά οι λιγότερο ικανοποιημένοι από τις ηλικιακές ομάδες.

Εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή ήταν η ηλικιακή ομάδα 70-74, ακολουθούμενη από την ηλικιακή ομάδα 65-69 ετών και εκείνη των 16-19 ετών. Άτομα ηλικίας 75-79 επίσης ανέφεραν υψηλά επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή.

Η Ευτυχία ακολούθησε παρόμοια τάση, με τους ερωτηθέντες ηλικίας 40-59 γενικά να αναφέρουν χαμηλά επίπεδα ευτυχίας, και εκείνους των 50-54ετών λιγότερο ευτυχείς απ 'όλους. Τα άτομα ηλικίας 65-74 ήταν τα πιο ευτυχισμένα και τα άτομα ηλικίας 16 έως 19 ανέφεραν επίσης θετικά επίπεδα ευτυχίας. Πάνω από την ηλικία των 75, τα επίπεδα ευτυχίας μειώθηκαν, αλλά ακόμα και τα άτομα ηλικίας άνω των 90 ήταν πιο ευτυχισμένα από τους ανθρώπους της μέσης ηλικίας.

Ο Boyd είπε "Αν νομίζετε ότι εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε μπορεί να έχουν άγχος, είναι σημαντικό να μιλήσετε σε κάποιον, όπως σε έναν γιατρό, σε έναν φίλο σας ή σε μέλος της οικογένειας, το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να μην είστε μόνοι σας αλλά και για να λάβετε τη σωστή βοήθεια και υποστήριξη."

ΔΗΜΟΦΙΛΗ