ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανικό Boeing: Το Ιράν στέλνει τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους στην Ουκρανία

Ουκρανικό Boeing: Το Ιράν στέλνει τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους στην Ουκρανία
AP / Ebrahim Noroozi

Η Τεχεράνη αποφάσισε το Σάββατο να αποστείλει στην Ουκρανία τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους της Ukraine International Airlines που συνετρίβη στις 8 Ιανουαρίου στο Ιράν, αφού είχε χτυπηθεί από πύραυλο, παρασύροντας στο θάνατο 176 ανθρώπους, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο τηλεγράφημα του ημιεπίσημου ειδησεογραφικού πρακτορείου Tasnim.

Οι ιρανικές αρχές είναι επίσης έτοιμες να επιτρέψουν σε εμπειρογνώμονες από τη Γαλλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ να εξετάσουν τα δεδομένα από τα μαύρα κουτιά, επιβεβαίωσε η ίδια πηγή.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ιρανικής ομάδας ερευνών για το αεροπορικό δυστύχημα, Χασάν Ρεζαϊφάρ, σημείωσε πως «κάνοντας χρήση της εξειδικευμένης γνώσης από χώρες όπως η Γαλλία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ, θα προσπαθήσουμε να διαβάσουμε τα δεδομένα του καταγραφέα πτήσης στο Κίεβο».

«Εάν αυτή η προσπάθεια αποτύχει, τότε τα μαύρα κουτιά θα αποσταλούν στη Γαλλία», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως αποκλείεται οποιαδήποτε προσπάθεια ανάγνωσης των δεδομένων από τα κουτιά επί ιρανικού εδάφους.

Και οι 176 επιβάτες της πτήσης 752 σκοτώθηκαν, όταν το αεροσκάφος συνετρίβη στις 8 Ιανουαρίου, λίγα μόλις λεπτά μετά την απογείωσή του από το διεθνή αερολιμένα της Τεχεράνης.

Εκ των θυμάτων, οι 57 ήταν Καναδοί υπήκοοι. Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ο οποίος πιέζει εδώ και ημέρες για ενδελεχείς έρευνες ως προς τα ακριβή αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος, δήλωσε την Παρασκευή ότι το Ιράν πρέπει να αποστείλει τα μαύρα κουτιά στη Γαλλία για περαιτέρω ανάλυση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ