ΚΟΣΜΟΣ

Αμετακίνητη η Άγκυρα: Το «Γιαβούζ» έφτασε στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ

Αμετακίνητη η Άγκυρα: Το «Γιαβούζ» έφτασε στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ
(AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Στη θαλάσσια περιοχή στο νότιο τμήμα της Κύπρου έφτασε το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε ότι το «Γιαβούζ» έφθασε την Παρασκευή στην περιοχή άδειας G στο νότιο τμήμα της Κύπρου, προκειμένου να πραγματοποιήσει γεώτρηση -την τρίτη δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η αντίδραση της Λευκωσίας

Η δραστηριότητα του «Γιαβούζ» προκάλεσε την έντονη ενόχληση της Λευκωσίας, που σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «προκλητική περιφρόνηση των επανειλημμένων εκκλήσεων της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η νέα επαπειλούμενη γεώτρηση θα συνιστά ακόμη μία κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και το σχετικό διεθνές εθιμικό δίκαιο, αγνοώντας τις διεθνείς συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ που βρίσκονται σε ισχύ μεταξύ Κύπρου - Ισραήλ και Κύπρου - Αιγύπτου, αντίστοιχα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, η κυπριακή κυβέρνηση υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος – πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς με «κυνισμό και υποκρισία διενεργεί την προδήλως παράνομη δραστηριότητα της στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα προβάλλοντας επιχειρήματα περί δήθεν προάσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων την ίδια στιγμή που διεκδικεί για τον εαυτό της το 44% της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου εις βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού».

Στην αντεπίθεση η Άγκυρα: Κατηγορεί την Ε.Ε. για προκατάληψη και υπεραμύνεται των γεωτρήσεών της

Καταδικάζει και το ελληνικό ΥΠΕΞ

Την απερίφραστη καταδίκη του για την ανακοίνωση παράνομης γεώτρησης στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου από την Τουρκία, εξέφρασε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του, διαμηνύει εκ νέου πως οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, ακόμη και αν επαναλαμβάνονται παρά τη διεθνή κατακραυγή που προκαλούν, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, ούτε βέβαια δημιουργούν τετελεσμένα.

Επισημαίνει πως δεν εκπλήσσει η ανακοίνωση νέας παράνομης γεώτρησης από την Τουρκία εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχές αδειοδοτημένες σε ευρωπαϊκές εταιρείες και σημειώνει περαιτέρω πως εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Άγκυρα στην ευρύτερη περιοχή, που εκτείνονται από εισβολή και κατοχή εδάφους, παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, μέχρι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποπειρών σφετερισμού υποθαλάσσιων πόρων γειτονικών και μη χωρών της.

Κοινός τους στόχος, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών, είναι η εξυπηρέτηση επεκτατικών βλέψεων μέσω δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ