ΚΟΣΜΟΣ

Διάσκεψη Βερολίνου: Τερματισμό της αποστολής φιλότουρκων Σύρων μαχητών στη Λιβύη ζητά ο Μακρόν

Διάσκεψη Βερολίνου: Τερματισμό της αποστολής φιλότουρκων Σύρων μαχητών στη Λιβύη ζητά ο Μακρόν
AP Photo/Michael Sohn

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα, Κυριακή, κατά τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη «να σταματήσει» η αποστολή φιλοτούρκων Σύρων μαχητών στην Τρίπολη για να υποστηρίξουν την τοπική κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

«Οφείλω να σας εκφράσω τη ζωηρή ανησυχία που μου εμπνέει η άφιξη Σύρων και ξένων μαχητών στην πόλη της Τρίπολης, αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν σ' αυτή τη διάσκεψη του Βερολίνου, σύμφωνα με το κείμενο της παρέμβασής του.

Παράλληλα η Άγκυρα, κατηγορείται πως έχει στείλει στην πρωτεύουσα της Λιβύης μερικές εκατοντάδες Σύρους μαχητές.

«Ο ΟΗΕ θα πρέπει να διαπραγματευθεί τους όρους μιας εκεχειρίας στη Λιβύη χωρίς κανένα από τα εμπόλεμα μέρη να θέτει προϋποθέσεις», δήλωσε ακόμη ο Μακρόν.

Γκουτέρες: Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη Λιβύη

«Είμαστε αντιμέτωποι με έναν σαφή κίνδυνο περιφερειακής κλιμάκωσης, πιστεύω πραγματικά ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη Λιβύη, τώρα είναι η στιγμή για άμεση και αποφασιστική δράση για την αποτροπή ενός εμφυλίου πολέμου, μια τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ανθρωπιστικό εφιάλτη και θα αφήσει τη χώρα ευάλωτη σε μόνιμη διαίρεση», δήλωσε νωρίτερα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο την κατάπαυση του πυρός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ