ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τις φωτιές αμμοθύελλες και χαλάζι συγκλονίζουν την Αυστραλία

Μετά τις φωτιές αμμοθύελλες και χαλάζι συγκλονίζουν την Αυστραλία
Tom Swann/The Australia Institute via AP

Χωρίς τέλος μοιάζουν να είναι τα προβλήματα που πλήττουν την Αυστραλία καθώς, μετά τις πυρκαγιές, αμμοθύελλες και σφοδρές χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν την Κυριακή το βράδυ, προκαλώντας νέες καταστροφές.

Την Κυριακή η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας εξέδωσε έκτακτη προειδοποίηση για τον κίνδυνο καταιγίδων με πολλούς κεραυνούς στην ενδοχώρα και τεράστια, ορμητικά σύννεφα σκόνης που από χθες υψώνονται κάνοντας τη νύχτα μέρα. Οι ριπές ανέμου μάλιστα ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Στη Μελβούρνη, πρωτεύουσα της πολιτείας Βικτώρια, σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής έντονη χαλαζόπτωση, ενώ σε άλλες περιοχές της ίδιας πολιτείας μαίνονται σφοδρές βροχοπτώσεις.

Αλλά και στην Καμπέρα σημειώθηκαν έντονες χαλαζοπτώσεις, με πολλά δέντρα να ξεριζώνονται. Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών παρότρυναν τους πολίτες να σταθμεύσουν τα αυτοκίνητά τους σε ασφαλές σημείο και να μην τα παρκάρουν κάτω από δέντρα ή ηλεκτροφόρα καλώδια.

Αυξήθηκε το ποσό της αποζημίωσης

Η Αυστραλία αύξησε σήμερα την χορήγηση βοηθημάτων και δανείων για τις μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα στον αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου, ενώ οι πυροσβέστες προετοιμάστηκαν για την επιστροφή τους στα μέτωπα των πυρκαγιών κατά τα τελευταία 24ωρα, οπότε και καταγράφηκαν χαμηλότερες θερμοκρασίες.

australia storm


Πηγή: Tom Swann/The Australia Institute via AP

Από την εξάπλωση των πυρκαγιών έχασαν την ζωή τους 29 άνθρωποι, οι απώλειες στην τοπική πανίδα εκτιμώνται σε εκατομμύρια ζώα, ενώ οι φωτιές κατέκαψαν 2.500 σπίτια, ενώ καταστράφηκε μία περιοχή που ισούται περίπου με το 1/3 της έκτασης της Γερμανίας.

Οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν από θαμνώδεις εκτάσεις, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι βροχές των προηγούμενων ημερών, αλλά και η μείωση της θερμοκρασίας βοήθησαν στην μείωση των ενεργών μετώπων φωτιάς σε ολόκληρη την Αυστραλία και κυρίως στη νοτιοανατολική πλευρά της, που είναι και η πυκνοκατοικημένη, δίνοντας στις αρχές την ευκαιρία να επικεντρώσουν την προσοχή τους στην προσπάθεια αποκατάστασης.

Από την πλευρά της, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας δήλωσε ότι θα αυξήσει την οικονομική επιχορήγηση προς τις μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις φωτιές στα 50.000 δολάρια Αυστραλίας (34.400 δολάρια) ανά περίπτωση, έναντι του ποσού αποζημίωσης των 15.000 δολαρίων Αυστραλίας που είχε ανακοινωθεί προηγούμενα.

Παράλληλα, θα χορηγηθούν δάνεια άνω των 500.000 δολαρίων Αυστραλίας μηδενικού επιτοκίου για μία διετία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ