ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανικό Boeing: Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι εκτοξεύτηκαν δύο πύραυλοι εναντίον του αεροσκάφους

Ουκρανικό Boeing: Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι εκτοξεύτηκαν δύο πύραυλοι εναντίον του αεροσκάφους
(Hasan Shirvani/Mizan News Agency via AP)

Δύο πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον του Boeing 737 των Ukraine International Airlines που καταρρίφθηκε στις 8 Ιανουαρίου από λάθος του ιρανικού στρατού πάνω από την Τεχεράνη, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα της Ιρανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (CAO).

«Οι ερευνητές (...) απέκτησαν πρόσβαση στις πληροφορίες (του γενικού επιτελείου στρατού) και ανακάλυψαν ότι δύο πύραυλοι (...) TOR-M1 εκτοξεύθηκαν εναντίον του αεροπλάνου από τα βόρεια», αναφέρει η έκθεση αυτή που δόθηκε στη δημοσιότητα τη νύκτα της Δευτέρας προς Τρίτη στον ιστότοπο της CAO.

«Οι επιπτώσεις που είχε η εκτόξευση των πυραύλων στο δυστύχημα και η ανάλυση της ενέργειας αυτής εξετάζονται», προστίθεται στην ανακοίνωση, η οποία επιβεβαιώνει τις πληροφορίες των New York Times ότι το βίντεο που δείχνει δύο πυραύλους να εκτοξεύονται εναντίον του αεροπλάνου είναι αυθεντικό.

Στο βίντεο που δημοσίευσαν οι New York Times, φαίνονται δύο πύραυλοι οι οποίοι χτυπούν το αεροπλάνο με διαφορά 20 δευτερολέπτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό εξηγεί γιατί ο αναμεταδότης του αεροπλάνου φαινόταν να έχει σταματήσει να λειτουργεί πριν από την επίθεση – είχε απενεργοποιηθεί από τον πρώτο πύραυλο.

Το αεροπλάνο καταρρίφθηκε λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, σκορπώντας το θάνατο στους 176 επιβαίνοντες. Ο ιρανικός στρατός παραδέχθηκε στις 11 Ιανουαρίου, τρεις ημέρες μετά την τραγωδία, ότι ευθύνεται για την κατάρριψη του αεροσκάφους κατά λάθος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ