ΚΟΣΜΟΣ

Απουσία Τραμπ ξεκινάει η δίκη στη Γερουσία – Τι θέλουν οι Αμερικανοί

Απουσία Τραμπ ξεκινάει η δίκη στη Γερουσία – Τι θέλουν οι Αμερικανοί
AP Photo/Evan Vucci

Χωρίς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος αναχώρησε ήδη από την Ουάσινγκτον για το Νταβός προκειμένου να λάβει μέρος στις εργασίες του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ξεκινάει σήμερα η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία, εν μέσω διαμαχών για τη διαδικασία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έλαβε μέρος στην περσινή διοργάνωση του ίδιου φόρουμ, εξαιτίας της τότε μερικής αναστολής της λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις ΗΠΑ, ενώ αναμένεται ότι θα μιλήσει στο φόρουμ σήμερα, πριν συναντηθεί με ξένους ηγέτες.

Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί στην Ουάσιγκτον που πιστεύουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει στο βλέμμα του τις εξελίξεις στη δίκη για την καθαίρεσή του στην Γερουσία.

Τις ημέρες πριν από την επιβίβασή του στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One με προορισμό την Ελβετία, ο Τραμπ βρισκόταν στο τουριστικό του θέρετρο στην Φλόριντα, εκφράζοντας παράπονα για την επικείμενη δίκη του στη Γερουσία, παρά το γεγονός ότι, όπως και ο ίδιος γνωρίζει, δεν αναμένεται η καθαίρεσή του.

Ο Τραμπ είναι ο τρίτος Αμερικανός πρόεδρος που παραπέμπεται σε δίκη μετά τον Άντριου Τζόνσον το 1868 και τον Μπιλ Κλίντον το 1999.

Τζόνσον, Κλίντον, Τραμπ: Η ιστορία της παραπομπής Αμερικανών Προέδρων σε δίκη

Καθώς οι δικηγόροι του προετοίμαζαν την υπεράσπισή του, ο ίδιος σχολίαζε, σε συζητήσεις με φίλους του, τη διαδικασία της δίκης, ενώ προχώρησε και σε φραστικές επιθέσεις κατά των Δημοκρατικών μέσω αναρτήσεων στο Twitter, σχετικά με την πρόθεσή τους να υπάρξουν καταθέσεις μαρτύρων στο πλαίσιο της διαδικασίας.

Δημοσκόπηση CNNi: Διχασμένοι οι Αμερικανοί

Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των Αμερικανών θέλουν η Γερουσία να καταδικάσει και να απομακρύνει τον πρόεδρο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το CNNi.

Το 51% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση επιθυμεί η Γερουσία να καταδικάσει τον Τραμπ στο πλαίσιο των κατηγοριών που του έχουν απαγγελθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, καθαιρώντας τον από το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ 45% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν θέλει να δει τον Αμερικανό πρόεδρο να καθαιρείται από το προεδρικό αξίωμα.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 16 μέχρι και τις 19 Ιανουαρίου και δημοσιεύθηκε χθες, παραμονή της έναρξης της δίκης στη Γερουσία.

Πρεμιέρα με διαμάχες

Η νομική ομάδα του Τραμπ υπέβαλε χθες στη Γερουσία τα βασικά της επιχειρήματα προς υπεράσπιση του Αμερικανού προέδρου. Πρόκειται για κείμενο 110 σελίδων στο οποίο οι δικηγόροι του τονίζουν ότι ο Τραμπ «δεν έκανε τίποτε κακό», ενώ χαρακτηρίζουν την παραπομπή του «επικίνδυνη διαστρέβλωση του Συντάγματος».

«Η Γερουσία θα πρέπει να απορρίψει το κατηγορητήριο και να αθωώσει τον πρόεδρο αμέσως», τονίζουν οι δικηγόροι του, σύμφωνα με τους οποίους το κατηγορητήριο «είναι αβάσιμο» καθώς δεν παρουσιάζει «κανένα έγκλημα ή παραβίαση του νόμου».

Η διάρκεια της διαδικασίας είναι ένα θέμα που δεν έχει διευκρινιστεί. Σύμφωνα με μέλη το στρατόπεδο του Αμερικανού προέδρου ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία επιθυμεί να επιβάλει έναν πολύ ταχύ ρυθμό στη διαδικασία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι υπέβαλαν αίτημα χθες στη Γερουσία με το οποίο προτείνουν 12ωρες καθημερινές συνεδριάσεις για τη δίκη. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ πρότεινε η κάθε πλευρά να έχει στη διάθεσή της 24 ώρες σε διάστημα δύο ημερών για να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει την Τετάρτη στις 13:00 τοπική ώρα και κάθε ημέρα θα ολοκληρώνεται μετά τα μεσάνυκτα.

Οι Δημοκρατικοί αμέσως αντέδρασαν με οργή, χαρακτηρίζοντας την πρόταση «πραγματική εθνική ντροπή».

Η Γερουσία θα ψηφίσει την πρόταση ΜακΚόνελ σήμερα και το πιθανότερο είναι να περάσει.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων αναμένεται να θέσει και το ζήτημα των μαρτύρων.

Οι Δημοκρατικοί ζητούν να κληθούν να καταθέσουν τέσσερα πρόσωπα –κλειδί, ανάμεσά τους ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι και ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον.

Αλλά για να το πετύχουν αυτό πρέπει υποβάλουν αίτημα στη Γερουσία η οποία στη συνέχεια πρέπει να το εγκρίνει με ψηφοφορία. Με δεδομένο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν 53 από τις 100 έδρες οι Δημοκρατικοί είναι απίθανο να κερδίζουν στις ψηφοφορίες αυτές.

Προειδοποίηση Μπάιντεν για «fake news»

Η προεκλογική εκστρατεία του Τζον Μπάιντεν πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών εξέδωσε μια προειδοποίηση προς τα αμερικανικά ΜΜΕ ζητώντας την προσοχή τους, στο ενδεχόμενο διασποράς «ψευδών ισχυρισμών» που θα προέρχονται από τον πρόεδρο Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους κατά του ιδίου.

Η σχετική προειδοποίηση δημοσιοποιήθηκε χθες, μία ημέρα πριν από την έναρξη της δίκης, και υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις» για ανυπόστατους ισχυρισμούς που προωθούνται από τον πρόεδρο ότι ο Μπάιντεν προσπάθησε να παρακάμψει τον Ουκρανό εισαγγελέα ο οποίος διερευνούσε την ενεργειακή εταιρία στην οποία ο γιος του Χάντερ είχε μία υψηλόβαθμη θέση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ