ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν είναι παίκτης στη Λιβύη - Ανώριμη η στάση της

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν είναι παίκτης στη Λιβύη - Ανώριμη η στάση της
Turkish Foreign Ministry via AP, Pool

Ως «πολιτική κίνηση που δεν έχει καμία τύχη να γίνει πραγματικότητα» χαρακτήρισε τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed που υπέγραψαν Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλουκαλώντας την Αθήνα να επιδείξει μια στάση υπέρ της συνεκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Ελλάδα -πριν από τη Διάκεψη του Βερολίνου- κρίνοντας ότι «αποτελεί ανώριμη στάση η στήριξη της Αθήνας σε ένα πρόσωπο που στερείται νομιμότητας αντί στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης».

«Η γειτονική μας Ελλάδα πρέπει να επιδείξει μια στάση υπέρ του διαμοιρασμού στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η προσέγγιση της Ελλάδας δεν θα λύσει τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε χαρακτηριστικά από το Νταβός της Ελβετίας, όπου βρίσκεται για τη διεξαγωγή του 50ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι παίκτης στη Λιβύη».

«Δεν λέμε πως αγνοούμε τη γείτονά μας Ελλάδα, ωστόσο ήθελε να βρεθεί στο Βερολίνο για να θίξει το θέμα της συνεργασίας μας με τη Λιβύη και το θέμα αυτό δεν βρισκόταν στην ατζέντα της συνόδου».

«Η Ελλάδα κοιτάζει τα γεγονότα μέσα από ένα στενό παράθυρο. Εξετάζει αυτή τη διαδικασία από την άποψη της συμφωνίας μας με τη Λιβύη. Εμείς ενδιαφερόμαστε να εξασφαλιστεί η εκεχειρία στη Λιβύη», ανέφερε, κάνοντας παράλληλα συστάσεις στην Αθήνα για την Κύπρο.

«Η Ελλάδα πρέπει να πείσει τον ελληνοκυπριακό τομέα να επιδείξει μία στάση που να αποδέχεται τη συνεκμετάλλευση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανατολική Μεσόγειος ανήκει σε όλους μας. Ένας από τους λόγους για τα βήματα που κάνουμε στην Μεσόγειο είναι επειδή κάποιες χώρες της περιοχής προσπάθησαν να αποκλείσουν την Τουρκία, γι’ αυτό πρέπει να δείξουν ειλικρινά ότι είναι έτοιμοι να μοιράζονται. Εμείς είμαστε έτοιμοι για αυτό», είπε στο κανάλι NTV.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ