ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια ανησυχία για τον κοροναϊό: Εννέα οι νεκροί - Πάνω από 400 τα κρούσματα

Παγκόσμια ανησυχία για τον κοροναϊό: Εννέα οι νεκροί - Πάνω από 400 τα κρούσματα
AP Photo

Η επιδημία που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα έχει στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά εννέα ανθρώπους, ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από 400 κρούσματα σε 13 επαρχίες, ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι κινεζικές υγειονομικές Αρχές, δίνοντας στη δημοσιότητα νέο επίσημο απολογισμό.

Ο χθεσινός επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για έξι νεκρούς και περίπου 300 κρούσματα.

Ο ιός, ο οποίος μεταδίδεται διά της αναπνευστικής οδού, «ενδέχεται πλέον να προσαρμόζεται, να μεταλλάσσεται και να μεταδίδεται ευκολότερα», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Εθνικής Επιτροπής Υγείας (σ.σ. η ονομασία του υπουργείου Υγείας) ο Λι Μπιν, υφυπουργός Υγείας.

Πρόκειται για νέο στέλεχος της οικογένειας των κοροναϊών, στην οποία ανήκει επίσης αυτό που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ), το οποίο είχε στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 800 ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο όταν ξέσπασε επιδημία επίσης στην Κίνα.

Οι κινεζικές υγειονομικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν την επιδημία, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν ήδη ή θα ταξιδέψουν εντός της εβδομάδας αυτής των διακοπών για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος. Ανάμεσα στα μέτρα είναι η απολύμανση και ο εξαερισμός αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών, εμπορικών κέντρων.

«Αν χρειαστεί» θα γίνονται θερμομετρήσεις σε «πολυσύχναστες τοποθεσίες», ανέφερε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει εάν θα πρέπει να κηρυχθεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας».

Κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν πλέον εντοπιστεί στις ΗΠΑ, στην Ασία (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Μακάο). Πολλές χώρες του κόσμου με απευθείας ή έμμεσες αεροπορικές συνδέσεις με τη Βουχάν, τη μητρόπολη της κεντρικής Κίνας, ενισχύουν τα μέτρα ελέγχου των επιβατών που αφίκνυνται από αυτή.

Οι κινεζικές Αρχές ανακοίνωσαν πως λαμβάνουν πλέον πιο αυστηρά μέτρα στα νοσοκομεία για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού της χώρας. Οι μολύνσεις εργαζομένων δείχνουν πως υπάρχουν κενά στις μεθόδους θεραπείας, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Ο Γκάο Φου, επικεφαλής του κέντρου πρόληψης και ελέγχου ασθενειών της Κίνας, ερωτηθείς πόσο θανατηφόρος είναι ο νέος κοροναϊός, επισήμανε ότι η επιστημονική έρευνα για αυτόν είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ

«Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τους διεθνείς οργανισμούς για τυχόν περαιτέρω απαραίτητα μέτρα», ανακοίνωσε ο Οργανισμός, μετά από σύσκεψη επιστημόνων με θέμα τα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κοροναϊού (2019-nCoV), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, υπό τον πρόεδρο του Οργανισμού Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, «ο νέος ιός ανήκει στη κατηγορία των κοροναϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα αλλά και σοβαρότερες λοιμώξεις. Ο ιός έχει περιορισμένη μεταδοτικότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο και χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη θνητότητα από άλλους κοροναϊούς όπως ο ιός MERS-CoV».

Στη σύσκεψη έγινε ανασκόπηση των διεθνών δεδομένων σχετικά με τη νόσο καθώς και εκτίμηση κινδύνου για τη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC) ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος κρίνεται χαμηλός.

Ωστόσο, Ο ΕΟΔΥ, με ανακοίνωσή του, δίνει συμβουλές προς όσους ταξιδέψουν προς και από την εν λόγω πόλη της Κίνας.

Αναλυτικά:

Αν ταξιδεύετε προς την πόλη Βουχάν συνιστάται:

  • Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
  • Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.
  • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

Αν επιστρέφετε από την πόλη Βουχάν και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται:

  • Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.
  • Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.
  • Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.
  • Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

Σημαντικά ερωτήματα

Ποια άλλα είδη κοροναϊών έχουμε συναντήσει στο παρελθόν;

Το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, γνωστό και ως Sars, αλλά και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής, γνωστό ως Mers, προκλήθηκαν από κοροναϊούς που προήλθαν από ζώα.

Παρότι το Mers θεωρείται ότι μεταδόθηκε στον άνθρωπο από καμήλες, η πιθανότητερη πηγή του κοροναϊού και στις δύο περιπτώσεις ήταν νυχτερίδες.

Τα πρώτα κρούσματα Sars είχαν διαπιστωθεί στην Κίνα στα τέλη του 2002 και η ασθένεια είχε εξαπλωθεί σε συνολικά 37 χώρες, κάτι που είχε ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις κατά των κινεζικών αρχών, καθώς δεν είχαν αντιδράσει άμεσα. Περισσότερα από 8.000 άτομα είχαν ασθενήσει εκείνη την περίοδο και περισσότεροι από 750 εξ αυτών είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή.

Το Mers, από την άλλη, μεταδίδεται πιο δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά έχει μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας. Όπως αναφέρει το βρετανικό μέσο, το 35% των συνολικά 2.500 ατόμων που νόσησαν, έχασαν τη ζωή τους.

Ποια είναι τα συμπτώματα του κοροναϊού;

Ο ιός προκαλεί πνευμονία. Όσοι έχουν αρρωστήσει εμφανίζουν βήχα, πυρετό και δύσπνοια. Η περίοδος ανάρρωσης ποικίλει από το ανοσοποιητικό σύστημα του εκάστοτε ασθενή. Όσοι έχουν πεθάνει, αντιμετώπιζαν ήδη προβλήματα υγείας.

Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Δεν αποτελεί πλέον ερώτημα, καθώς επιβεβαιώθηκε επισήμως ότι ο νέος κοροναϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, δεν είναι πολύ απλή η μετάδοση. Σήμερα, 21 Ιανουαρίου, οι Αρχές της Κίνας έκαναν λόγο για 291 κρούσματα και έξι θανάτους. Ωστόσο, ειδικοί του Imperial College εκτιμούν ότι οι ασθενείς είναι περισσότεροι από 1.700.

Πόσο ανήσυχοι είναι οι ειδικοί;

Εκφράζονται φόβοι πως ο κοροναϊός μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να ταξιδέψουν εντός της χώρας και στο εξωτερικό στο πλαίσιο των εορτασμών για το κινεζικό νέο έτος, που ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα.

Όσοι αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας, κινδυνεύουν περισσότερο, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις περιπτώσεις της γρίπης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ