ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Σε καραντίνα ολόκληρη η πόλη Γουχάν – 571 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Κοροναϊός: Σε καραντίνα ολόκληρη η πόλη Γουχάν – 571 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/STR CHINA OUT

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι ήρθαν σε επαφή με κάτοικο της Πολιτείας της Ουάσιγκτον που διαγνώστηκε ότι είναι το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ του νέου κοροναϊού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 17 ανθρώπους, ενώ έχει προσβάλει άλλους τουλάχιστον 571 στην Κίνα και τελούν ήδη υπό ιατρική παρακολούθηση.

Ο ασθενής, 30 ετών, είναι σε καλή κατάσταση και ενδέχεται σύντομα να λάβει εξιτήριο από νοσοκομείο στο Έβερετ της Ουάσινγκτον, όπως ενημέρωσαν αξιωματούχοι.

Από τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή, κανένας δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα μόλυνσης από τον κοροναϊό, διαβεβαίωσε ο Κρις Σπίτερς, αξιωματούχος της διεύθυνσης υγείας της περιφέρειας Σνοχόμις.

«Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός», καθησύχασε ο Σπίτερς. Ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν θα τον εξέπληττε το ενδεχόμενο να ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή περισσότεροι άνθρωποι.

Ο άνδρας αρρώστησε το Σαββατοκύριακο, έπειτα από ένα ταξίδι που είχε κάνει στην πόλη Γουχάν της Κίνας τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Διαγνώστηκε ότι έχει προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό τη Δευτέρα.

Ο ιός αυτός, που προκαλεί προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα παρόμοια με αυτά του κρυώματος ή της γρίπης, συνδέθηκε με αγορά θαλασσινών στη Γουχάν, την μεγαλύτερη πόλη της κεντρικής Κίνας, με 11 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι κινεζικές Αρχές αποφάσισαν να θέσουν πρακτικά ολόκληρη την πόλη σε καραντίνα, αναστέλλοντας τις άμεσες σιδηροδρομικές και αεροπορικές συνδέσεις με αυτήν.

Το CNNi μπήκε στην πόλη που πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός

Το νέο έτος της Σελήνης –η πιο σημαντική γιορτή στο κινεζικό ημερολόγιο- απέχει μόλις τρεις μέρες, αλλά στην κινεζική πόλη Γουχάν κανείς δεν γιορτάζει.

Το φονικό ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κοροναϊού εμφανίστηκε σε αυτή την πόλη των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων μόλις τον περασμένο μήνα.

Η πόλη βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό από τότε που ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εκτοξεύτηκε σε εκατοντάδες την περασμένη εβδομάδα. Σε ορισμένες περιοχές της πόλης, περιλαμβανομένης μιας μεγάλης εμπορικής περιοχής, οι δρόμοι παραμένουν άδειοι, ενώ ο περισσότερος κόσμος που περπατάει έξω έχει καλυμμένο το πρόσωπο με μάσκα.

Στο κέντρο της πόλης, η ιχθυαγορά Huanan είναι άδεια με τους πάγκους να παραμένουν κλειστοί. Αστυνομικοί και φύλακες με μάσκες φρουρούν απ’έξω, απαγορεύοντας σε οποιονδήποτε να μαγνητοσκοπήσει ή να εισέλθει στην αποκλεισμένη περιοχή.

Η αγορά ήταν πάντοτε πολυσύχναστη αυτή την περίοδο του χρόνου, γεμάτη από καταναλωτές που αγόραζαν θαλασσινά για τις γιορτές με συγγενείς και φίλους.

Αλλά φέτος, οι κινεζικές Αρχές και οι επιστήμονες λένε ότι τα άγρια ζώα που πωλούνται σε αυτή την αγορά, είναι η πιθανή πηγή του νέου στελέχους του κοροναϊού, που είναι της ίδιας οικογένειας ιών όπως το θανατηφόρο οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (ΣΟΑΣ-SARS).

Ο ιός –που μπορεί να προσβάλει ανθρώπους και ζώα- έχει έκτοτε εξαπλωθεί σε Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταιβάν και ΗΠΑ. Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα σε αμερικανικό έδαφος την Τρίτη.

Η αγορά παραμένει κλειστή από την 1η Ιανουαρίου για απολύμανση, αλλά οι υγειονομικές Αρχές δεν έχουν εντοπίσει ακόμα ποια ζώα είναι η πηγή.

Μεγάλη ανησυχία

Όχι μακριά από την ιχθυαγορά Huanan, η Xiao Chuan'an από την γειτονική πόλη, πουλά ζαχαροκάλαμο που εισάγει από την νότια επαρχία Guangdong.

«Είμαι λίγο τρομαγμένη. Πώς να μην ανησυχώ; Η κατάσταση ακούγεται πολύ σοβαρή. Τα νέα ακούγονται τρομακτικά», λέει στο CNNi.

Οι υγειονομικές Αρχές της Γουχάν επί δύο εβδομάδες διατείνονταν ότι δεν υπήρχαν σαφείς αποδείξεις ότι μπορούσε να γίνει μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ανάμεσα στους ανθρώπους.

Στην επαρχία Hubei, όπου βρίσκεται η Γουχάν, 444 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από την Τετάρτη εκ των οποίων 17 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με την επιτροπή. Τουλάχιστον 509 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε όλη την Κίνα, οδηγώντας σε ανησυχία ότι πρόκειται για μια πιθανή επιδημία.

Η Xiao λέει ότι η οικογένειά της την ενθαρρύνει να πάει σπίτι τους, επειδή φοβούνται ότι θα κολλήσει τον ιό στην Γουχάν. Η ίδια, όμως θέλει να παραμείνει στη δουλειά της, παρότι αυτή δεν πάει τόσο καλά τελευταία, αφού ο κόσμος φοβάται να πάει στην αγορά να ψωνίσει.

«Μοιάζει αυτή με ατμόσφαιρα Κινεζικής Πρωτοχρονιάς; Δεν ξέρω πότε θα περάσει η επιδημία… μπορεί να χρειαστεί να φάω noodles κατά τις γιορτές».

hunan

ΔΗΜΟΦΙΛΗ