ΚΟΣΜΟΣ

Mr. Bitcoin: Εκδίδεται με πρώτο σταθμό τη Γαλλία - Το σκεπτικό της απόφασης

Mr. Bitcoin: Εκδίδεται με πρώτο σταθμό τη Γαλλία - Το σκεπτικό της απόφασης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Στη Γαλλία εκδίδεται τελικά ο Ρώσος Αλεξάντερ Βίνικ, αποκαλούμενος ως Mr. Bitcoin, καθώς σήμερα σε έκτακτη συνεδρίασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτησή του με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, με την οποία διατάχθηκε η έκδοση του στη Γαλλία, εν συνεχεία στην Αμερική και τέλος στη Ρωσία.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, έκρινε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης διαθέτει ευρύτατη διακριτική ευχέρεια, να διατάξει ή όχι την έκδοση του εκζητουμένου.

Νωρίτερα, η συνήγορός του, Ζωή Κωνσταντοπούλου, προχώρησε σε νέες κατηγορίες σχετικά με τις συνθήκες κράτησης του Mr. Bitcoin:

Κατήγγειλε ότι δεν του επιτρέπουν να επικοινωνήσει με τον Ρώσο δικηγόρο του, προσθέτοντας ότι οι τηλεφωνικές του επαφές ελέγχονται.

Ο Αλεξάντερ Βίνικ βρίσκεται εδώ και 33 ημέρες σε απεργία πείνας. Σύμφωνα με τη δικηγόρο του, του έχει απαγορευτεί να καλεί οποιονδήποτε άλλο εκτός από την ίδια, ενώ πρόσφατα εμποδίστηκε η εξέτασή του από γιατρό που απέστειλε η Πρεσβεία της Ρωσίας.

Καταγγελίες Κωνσταντοπούλου για την υπόθεση του Mr Bitcoin με «πυρά» προς Σακελλαροπούλου

Το σκεπτικό της απόφασης

Ειδικότερα, με την υπ' αριθμόν 110/2020 απόφασή του το ΣτΕ, απέρριψε το αίτημα του Αλεξάντερ Βίνικ, με το σκεπτικό ότι: «ο Υπουργός Δικαιοσύνης, εφόσον αποφασίσει τελικώς την έκδοση του εκζητουμένου, καθορίζει κατ' ευρύτατη διακριτική ευχέρεια, τη σειρά προτεραιότητος μεταξύ των Κρατών στα οποία θα εκδοθεί αυτός. Η αρμοδιότητα αυτή του Υπουργού Δικαιοσύνης ασκείται μετά τη συνεκτίμηση των προβλεπομένων στα προαναφερθέντα νομοθετήματα κριτηρίων, καθώς και των περιστάσεων της υποθέσεως.

Περαιτέρω, κρίθηκε ότι τα κριτήρια αυτά δεν είναι ούτε αποκλειστικά, ούτε κατατάσσονται ιεραρχικώς, έκαστο δε εξ αυτών, αναλόγως των περιστάσεων και των παραμέτρων της συγκεκριμένης υποθέσεως, δύναται να αποβεί αποφασιστικό για τον καθορισμό της προτεραιότητας. Εν τούτοις η διατύπωση ρητής δεσμεύσεως ενός εκ των εκζητούντων Κρατών ότι, σε περίπτωση εκδόσεως σε αυτό του εκζητουμένου υπηκόου του, δεν θα τον εκδώσει μεταγενεστέρως στα λοιπά εκζητούντα αυτόν Κράτη, όπου διώκεται για τη διάπραξη ετέρων εγκλημάτων, έρχεται σε αντίθεση με τη φύση του θεσμού της εκδόσεως, που είναι η διεθνής δικαστική συνδρομή στις ποινικές υποθέσεις, προκειμένου να προωθηθεί η δίκαιη και βέλτιστη ποινική καταστολή. Συνεπώς, το ανωτέρω κριτήριο, ήτοι η ανάληψη ή μη υποχρεώσεως εκ μέρους ενός από τα εκζητούντα Κράτη να επανεκδώσει τον εκζητούμενο για τα υπόλοιπα εγκλήματα, είναι ικανό να ασκήσει, αυτό και μόνο, αποφασιστική επιρροή στην εν λόγω αρμοδιότητα του Υπουργού Δικαιοσύνης».

Μάλιστα το δικαστήριο, στο οποίο είχε προεδρεύσει η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, αναφέρει πως αν εκδοθεί πρώτα στη Ρωσία, όπως επιθυμεί, τότε ακολούθως δε θα εκδοθεί σε καμία άλλη χώρα: «Περαιτέρω, κρίθηκε ότι η κατά προτεραιότητα ικανοποίηση των αιτήσεων εκδόσεως της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα ματαίωνε την επανέκδοση του εκζητουμένου στις δικαστικές αρχές της Γαλλίας και των ΗΠΑ, καθόσον, όπως ανεφέρετο στις εν λόγω αιτήσεις, ο αιτών, ως Ρώσος υπήκοος, δεν θα εξεδίδετο μεταγενεστέρως σε κάποιο άλλο Κράτος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 61 παρ. 2 του Συντάγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τούτο όμως θα προσέκρουε στον σκοπό στον οποίο αποβλέπει ο θεσμός της εκδόσεως, που συνίσταται στη διεθνή συνεργασία στο πεδίο του ποινικού δικαίου, προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη καταστολή του εγκλήματος.

Με τα δεδομένα αυτά, και λαμβανομένου υπόψη ότι ο έλεγχος που ασκεί το Δικαστήριο στο ζήτημα καθορισμού των χωρών στις οποίες κατά προτεραιότητα θα εκδοθεί ο εκζητούμενος είναι περιορισμένος, κρίθηκε ότι η προσβαλλόμενη πράξη, ως προς το κεφάλαιο του ορισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως της τελευταίας χώρας στην οποία θα εκδοθεί ο αιτών, είναι νομίμως και επαρκώς αιτιολογημένη και ότι κατά την άσκηση της σχετικής αρμοδιότητάς του ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν υπέπεσε σε πρόδηλο σφάλμα. Περαιτέρω, μετά τη συνεκτίμηση των προβλεπόμενων κριτηρίων, κρίθηκε ότι η προσβαλλόμενη πράξη είναι νομίμως και επαρκώς αιτιολογημένη και ως προς την κατά προτεραιότητα έκδοση του αιτούντος στη Γαλλία και τις ΗΠΑ».

Ποιος είναι ο Μr. Bitcoin

Ο 40χρονος Αλεξάντερ Βίνικ, που έχει καταγραφεί ως Μr. Bitcoin στα ελληνικά ποινικά χρονικά, κατηγορείται ότι ξέπλενε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, χρήματα τα οποία προέρχονταν από εκβιάσεις μετά από κυβερνοεπίθεσεις και απαίτηση λύτρων. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Εις βάρος του υπάρχουν εντάλματα της Interpol. Συνελήφθη όμως το 2017 σε εκτέλεση προηγηθέντος αμερικανικού εντάλματος των ΗΠΑ, ενώ έκανε διακοπές με την οικογένειά του σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο της Χαλκιδικής. Ανδρες της ΕΛ.ΑΣ. με τη συνεργασία πρακτόρων του FBI τον παρακολουθούσαν και τον αιφνιδίασαν.

«Εργαζόμουν μ’ αυτόν τον τρόπο. Η δουλειά μου είναι να κάνω συναλλαγές με bitcoins» ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας ότι όσο βρισκόταν στην Ελλάδα -και μέχρι τη σύλληψή του- συνέχιζε αυτή του τη δραστηριότητα.

Ο ίδιος αρνείται όσα του καταμαρτυρούν και ζητά να εκδοθεί στη χώρα του, τη Ρωσία, και όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Γαλλία.

Οι ρωσικές διωκτικές αρχές ζητούν την έκδοσή του για κυβερνοεπιθέσεις που λέγεται ότι διέπραξε εναντίον ρωσικών τραπεζών. Σύμφωνα με τα διωκτικά έγγραφα των Ρώσων, η ζημιά από τη δράση του υπολογίζεται σε 750 εκατ. ρούβλια. Το Συμβούλιο Εφετών είχε αποφασίσει αρχικά την έκδοσή του και στη Ρωσία για μικροαπάτη με διαδικτυακή πώληση εμπορευμάτων ύψους περίπου δέκα χιλιάδων ευρώ.

Παράλληλα, έχει αποφασιστεί η έκδοση του Μr. Bitcoin τόσο στις ΗΠΑ για «ξέπλυμα» τεσσάρων δισ. δολαρίων, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που φέρεται ότι του ανήκει, όσο και στη Γαλλία, όπου κατηγορείται ότι «ξέπλενε» παράνομα κέρδη, ύψους 130 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο τρόπο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ