ΚΟΣΜΟΣ

Νέος κοροναϊός: Ποια είναι τα συμπτώματα του ιού - Πώς μεταδίδεται

Νέος κοροναϊός: Ποια είναι τα συμπτώματα του ιού - Πώς μεταδίδεται
AP Photo/Kin Cheung

Από χαμηλό σε μέτριο αναβάθμισε τον κίνδυνο μετάδοσης του νέου κοροναϊού στην Ευρώπη, τοΕυρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC)

Τρία αεροδρόμια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία έχουν απευθείας ανταπόκριση με την κινεζική πόλη Γουχάν, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του ιού, έλαβαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Πρόκειται για το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, το Φιουμιτσίνο της Ρώμης και το Σαρλ ντε Γκολ στο Παρίσι.

Σύμφωνα με όσα είναι μέχρι στιγμής γνωστά, ο νέος ιός ανήκει στη κατηγορία των κοροναϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα αλλά και σοβαρότερες λοιμώξεις. Ο ιός έχει περιορισμένη μεταδοτικότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο και χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη θνητότητα σε σχέση με άλλους κοροναϊούς, όπως ο ιός MERS-CoV.

coronavirus grafima


Πώς επηρεάζει το σώμα μας ο κοροναϊός (Πηγή: CNNi)

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κυρίως πυρετό και αναπνευστική δυσχέρεια. Επίσης, οι ακτινογραφίες θώρακα έδειξαν σοβαρές αλλοιώσεις και στους δύο πνεύμονες. Τα εκατοντάδες κρούσματα πνευμονίας ήταν αυτά που σήμαναν συναγερμό στις κινεζικές αρχές και στη συνέχεια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα εξακριβώσει την αρχική πηγή του ιού. Το σίγουρο είναι ότι ο νέος κοροναϊός μεταδόθηκε από ζώο στον άνθρωπο, γι’ αυτό και ένα από τα πρώτα μέτρα που λήφθηκαν ήταν να σφραγιστεί η αγορά της πόλης Βουχάν όπου πωλούνταν εκτός από θαλασσινά και κοτόπουλα, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα.

Η έκτακτη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στη Γενεύη, θα αποφασίσει εάν ο νέος κοροναϊός θα χαρακτηριστεί «πανδημία». Ήδη, πάντως, οι οδηγίες προς τα κράτη-μέλη του ΠΟΥ είναι για αυξημένη ετοιμότητα των συστημάτων επιδημιολογικής επιτήρησης όλων των χωρών. Ζητά δε να δηλώνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εντός 24 ωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ