ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Θέμα επιβίωσης η τήρηση της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα

Μέρκελ: Θέμα επιβίωσης η τήρηση της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα
AP Photo/Markus Schreiber

Για «γιγαντιαία μετάβαση τα επόμενα χρόνια» έκανε λόγο η Άνγκελα Μέρκελ, κατά την ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός, τονίζοντας ότι «οι γηραιότεροι πολίτες θα πρέπει να δείξουν κατανόηση για την ανυπομονησία των νεώτερων, την οποία θα πρέπει να αποδεχτούν θετικά και εποικοδομητικά, να κατανοήσουν ότι η νεολαία έχει έναν διαφορετικό ορίζοντα ζωής ο οποίος πηγαίνει πέραν του 2050».

Αναφερόμενη στη κλιματική αλλαγή υπογράμμισε ότι «η τήρηση της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα θα μπορούσε να είναι θέμα επιβίωσης για ολόκληρη την ήπειρο».

«Με τον τρέχοντα ρυθμό ο στόχος της διατήρησης της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου δεν θα επιτευχθεί. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος πρέπει να ενεργήσει τώρα από κοινού. Κάθε χώρα πρέπει να συμβάλει σε αυτό. Ιδίως οι βιομηχανικές χώρες έχουν αυτήν την υποχρέωση. Δυστυχώς δεν είναι όλες παρούσες», όπως τόνισε, υπονοώντας τις ΗΠΑ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος συμπλήρωσε ότι «η Ευρώπη θέλει να γίνει έως το 2050 κλιματικά ουδέτερη».

Αυτό οδηγεί σε μετασχηματισμούς ιστορικών διαστάσεων. Ο συνολικός τρόπος της επιχειρηματικής δραστηριότητας και ο τρόπος ζωής, όπως τον είχαν συνηθίσει οι άνθρωποι στη βιομηχανική εποχή, θα πρέπει να αλλάξει τα επόμενα 30 χρόνια. Απαιτούνται εντελώς νέες μορφές δημιουργίας αξιών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ