ΚΟΣΜΟΣ

Νέες παράνομες άδειες για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο εκδίδει η Τουρκία

Νέες παράνομες άδειες για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο εκδίδει η Τουρκία

Στην έκδοση νέων παράνομων αδειών στην τουρκική πετρελαϊκή TPAO προχωρά το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας, προκειμένου να ξεκινήσει την αναζήτηση υδρογονανθράκων στην ανατολή Μεσόγειο, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη, ανακοίνωσε Τούρκος αξιωματούχος.

«Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας μας ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την έκδοση νέων αδειών εξερεύνησης και εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες προστίθενται σε εκείνες που εκδόθηκαν το 2009 και το 2012», ανακοίνωσε ο Τσαγατάι Ερτζιγιές, αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, γράφει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Σημείωσε επίσης ότι δύο σεισμογραφικά, τα Ορούτς Ρέις και Μπαρμπαρός, βρίσκονται στην Αττάλεια εν αναμονή νέων αποστολών, οι οποίες θα καθοριστούν ανάλογα με το πλάνο εργασίας του υπουργείου Ενέργειας.

Στις 16 Ιανουαρίου ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει εξερευνήσεις και γεωτρήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέσα στο 2020, με πρώτο το σεισμογραφικό Ορούτς Ρέις.

Προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε την Τουρκία εναντίον οποιασδήποτε παράνομης γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα εντός των υδάτων της Κύπρου, την Κυριακή,πριν από την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου για την ειρήνευση της Λιβύης.

«Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας οφείλουν να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο.

«Η πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει νέες δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην ευρύτερη περιοχή κινείται δυστυχώς προς την αντίθετη κατεύθυνση», ανέφερε εκφράζοντας τη λύπη του γι' αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ