ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Κίνδυνος να επεκταθεί το χάος στη Λιβύη σε ολόκληρη τη Μεσόγειο

Ερντογάν: Κίνδυνος να επεκταθεί το χάος στη Λιβύη σε ολόκληρη τη Μεσόγειο
(Presidential Press Service via AP, Pool)

Με μια κεκαλυμμένη απειλή «υποδέχθηκε» στην Κωνσταντινούπολη την Άνγκελα Μέρκελ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε λόγο για κίνδυνο επέκτασης του χάους στη Λιβύη σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε αυτήν την ανησυχία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ενός νέου τουρκογερμανικού Πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη.

«Αν δεν εξασφαλιστεί η ηρεμία το συντομότερο δυνατό, το χάος στη Λιβύη θα επηρεάσει ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου», είπε κατά την ομιλία του.

Παράλληλα, ο Ερντογάν ζήτησε να αυξηθεί η πίεση στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Η εκτόξευση πυραύλων αυτήν την εβδομάδα στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, για την οποία κατηγορείται ο ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, δείχνει «ποιος είναι υπέρ της ειρήνης και ποιος είναι υπέρ της αιματοχυσίας και των δακρύων», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

«Ελπίζουμε η διεθνής κοινότητα να μην κάνει το ίδιο λάθος που έκανε στη Συρία», τόνισε.

Μέρκελ και Ερντογάν έχουν αναλάβει ρόλο τις τελευταίες εβδομάδες σε διεθνείς πρωτοβουλίες με στόχο την επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη, όπου επικρατεί χαοτική κατάσταση από το 2011.

Σχεδιάζει επίσης να συναντηθεί με αντιπροσώπους βιομηχανιών κατόπιν πρόσκλησης του Γερμανοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, καθώς και με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και της τουρκικής κοινωνίας.

Μεταξύ άλλων, η Γερμανίδα καγκελάριος θα δει τον γνωστό τούρκο δικηγόρο Βεϊσέλ Οκ, ο οποίος εκπροσωπεί αρκετούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τον δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, η φυλάκιση του οποίου το 2017 πυροδότησε μείζονα διπλωματική κρίση στις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ