ΚΟΣΜΟΣ

Η σορός του Ιταλού φοιτητή που βρέθηκε στο Κάιρο φέρει σημάδια βασανισμού

Η σορός του Ιταλού φοιτητή που βρέθηκε στο Κάιρο φέρει σημάδια βασανισμού
Δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου στην Πλατεία Ταχρίρ REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Το πτώμα Ιταλού φοιτητή, ο οποίος αγνοούνταν μετά από ταξίδι στο Κάιρο, βρέθηκε δίπλα σε δρόμο της πόλης, με εμφανή σημάδια βασανισμού, ενώ αποφασίστηκε η διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του, σύμφωνα με πηγές των αρχών ασφαλείας της χώρας.

Η Ιταλία έκανε έκκληση για έρευνα της υπόθεσης για τον θάνατο του ιταλού φοιτητή, ο οποίος βρισκόταν στην Αίγυπτο για την διεξαγωγή έρευνας για το διδακτορικό του πάνω στην αραβική λογοτεχνία.

Το άψυχο σώμα του νεαρού φοιτητή, βρέθηκε σε χαντάκι στα περίχωρα της αιγυπτιακής πρωτεύουσας και έφερε τραύματα και εγκαύματα, έτσι η έρευνα δείχνει ότι πιθανόν βασανίστηκε.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας αρνήθηκε να σχολιάσει πάνω στις συγκεκριμένες καταγγελίες. «Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε και προσέθεσε: «Ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να δώσουμε πληροφορίες αργότερα μέσα στη μέρα». Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο την Τετάρτη, ζητήθηκε από τις αιγυπτιακές αρχές η μέγιστη δέσμευση για να αποκαλυφθεί η αληθινή εξέλιξη των γεγονότων, καθώς και η άμεση έναρξη μιας κοινής έρευνας των δύο κρατών με την συμμετοχή ιταλών ειδικών.

Ο Ρετζένι ήταν από την κωμόπολη Fiumicello που βρίσκεται κοντά στην πόλη Ούντινε της βορειοανατολικής Ιταλίας. Τελευταία φορά εθεάθη στις 25 Ιανουαρίου, όταν έφυγε από το σπίτι του για να πάρει το μετρό και να κατευθυνθεί προς το κέντρο της πόλης για να συναντήσει ένα φίλο του. Την ίδια μέρα στην Αίγυπτο γιόρταζαν την επέτειο των πέντε ετών από την εξέγερση που έβαλε τέλος στην 30ετή παραμονή στην εξουσία του Χόσνι Μουμπάρακ.

Κατά τη διάρκεια του εορτασμού της επετείου, η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις ακτιβιστών ενώ είχε αποφασιστεί απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Την περασμένη χρονιά, ο ISIS είχε απαγάγει έναν Κροάτη από τα προάστια του Καΐρου και στην συνέχεια τον αποκεφάλισε. Ωστόσο, τέτοιου είδους περιστατικά είναι σπάνια ενώ η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη και συνεχής, στο κέντρο της πόλης, την ημέρα που εξαφανίστηκε ο Ρετζένι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ