ΚΟΣΜΟΣ

Περπατάνε οι καρχαρίες; Κάποιοι, ναι!

Περπατάνε οι καρχαρίες; Κάποιοι, ναι!
CNNi

Την ανακάλυψη ότι τέσσερα είδη καρχαριών περπατούν έκαναν επιστήμονες. Απλώς δεν πρόκειται για τα επικίνδυνα, διευκρινίζουν.

Ενώ οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες κυνηγούν στα βαθιά, οι καρχαρίες που περπατούν βγαίνουν για τροφή στα ρηχά, αναφέρουν οι επιστήμονες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια έρευνας, ανακάλυψαν τέσσερα νέα είδη καρχαριών που περπατούν, τα οποία έχουν εξελιχθεί τα τελευταία 9 εκατομμύρια χρόνια.

Οι επιστήμονες ερευνούσαν ένα ήδη γνωστό είδος καρχαρία που περπατά, προκειμένου να εκτιμήσουν το πότε εξελίχθηκε. Στην πορεία όμως, ανακάλυψαν άλλα τέσσερα νέα είδη και πλέον είναι γνωστά 9 είδη καρχαριών που περπατούν.

shark2


Πηγή: CNNi

Τα είδη αυτά εξελίχθηκαν τα τελευταία 9 εκατομμύρια χρόνια και η εξέλιξη του νεαρότερου από αυτά που μπορεί να έγινε πριν από λιγότερο από 2 εκατομμύρια χρόνια.

Το συμπέρασμα αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι οι καρχαρίες εξελίσσονται αργά.

«Η ανακάλυψη αποδεικνύει ότι οι σύγχρονοι καρχαρίες έχουν αξιοσημείωτη εξελικτική δύναμη και την ικανότητα να προσαρμόζονται στις περιβαλλοντικές αλλαγές», δήλωσε ο Μαρκ Έρντμαν, ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

Αρχαιότεροι και από τους δεινόσαυρους

Οι καρχαρίες κυριαρχούν στις θάλασσες εδώ και 400 εκατομμύρια χρόνια, ενώ το παλιότερο απολίθωμα δεινοσαύρου θεωρείται ότι είναι περίπου 240 εκατ. χρόνων.

Οπότε το δεδομένο ότι συνεχίζουν να εξελίσσονται είναι αρκετά εντυπωσιακό. Οι καρχαρίες που περπατούν, που αποκαλούνται και καρχαρίες «επωμίδες» λόγω της εμφάνισής τους, «περπατούν» πάνω στα πτερύγιά τους αναζητώντας μικρά ψαράκια σε ρηχούς υφάλους για να τραφούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ