ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στρατιωτικό το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Αφγανιστάν

ΗΠΑ: Στρατιωτικό το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Αφγανιστάν
Screen grab/Twitter

Το αεροσκάφος που συνετρίβη στο Αφγανιστάν ήταν ένα μικρό στρατιωτικό αεροπλάνο, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, ωστόσο το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει κάτι περαιτέρω. 

Την ευθύνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους στο Αφγανιστάν ανέλαβαν νωρίτερα οι Ταλιμπάν.

Όπως ισχυρίστηκε εκπρόσωπός τους, στο αεροπλάνο επέβαιναν Αμερικανοί στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της CIA.

Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ υποστήριξε ακόμη ότι το αεροπλάνο εκτελούσε αποστολή συλλογής πληροφοριών και «καταρρίφθηκε στην περιοχή Σάντο Χελ της περιφέρειας Ντεχ Γιακ της επαρχίας Γάζνι». Κατά τον ίδιο δεν υπάρχουν επιζώντες.

Δεν διευκρίνισε ωστόσο πώς οι μαχητές των Ταλιμπάν κατάφεραν να το καταρρίψουν.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστούν, ανέφεραν ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από εχθρική ενέργεια. Η μία από αυτές τις πηγές είπε ότι πιστεύεται πως στο αεροπλάνο επέβαιναν λιγότεροι από 10 άνθρωποι.

Ο εκπρόσωπος του τοπικού κυβερνήτη, Αρίφ Νούρι, δήλωσε ότι το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από το Χεράτ με κατεύθυνση την Καμπούλ.

Υψηλόβαθμοι Αφγανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι αρχές στέλνουν κατεπειγόντως τοπικά συνεργεία, στην επαρχία Γάζνι.

Εκτός των μεγάλων πόλεων, η επαρχία Γάζνι ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τους Ταλιμπάν, γεγονός που περιπλέκει την αποστολή σωστικών συνεργείων και ερευνητών στον τόπο της συντριβής.

Τα αεροπορικά δυστυχήματα, συνήθως με ελικόπτερα, είναι αρκετά συνηθισμένα στο Αφγανιστάν, λόγω του ορεινού εδάφους αλλά και των συχνά ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα.

Είτε πρόκειται για δυστύχημα, είτε για κατάρριψη, η συντριβή του αεροπλάνου σημειώνεται σε μια περίοδο που οι Ταλιμπάν και οι ΗΠΑ συζητούν τους όρους μιας συμφωνίας για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Οι συζητήσεις αυτές είχαν διακοπεί δύο φορές, με απόφαση της Ουάσινγκτον: την πρώτη με αφορμή μια επίθεση στην οποία σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης και την δεύτερη εξαιτίας της επίθεσης που εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν σε μια βάση που ελέγχεται από τις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ