ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Μεταδίδεται από απόσταση δύο μέτρων - Δραστικά μέτρα σε Μόσχα και Χονγκ Κονγκ

Κοροναϊός: Μεταδίδεται από απόσταση δύο μέτρων - Δραστικά μέτρα σε Μόσχα και Χονγκ Κονγκ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/JEROME FAVRE

Νέες αποκαλύψεις έκανε ειδικός της κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Υγείας σχετικά με την μετάδοση του κοροναϊού.

Συγκεκριμένα, ο νέος κοροναϊός 2019-nCoV «μπορεί να είναι μεταδοτικός από απόσταση δύο μέτρων», ανακοίνωσε ο Λι Σινγκουάνγκ του νοσοκομείου Ντιτάν του Πεκίνου.

«Όλοι πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες και να μειώνουν τον αριθμό των στενών επαφών όσο το δυνατόν περισσότερο. Λέγοντας 'στενές' εννοούμε αυτή τη στιγμή μια απόσταση ενός έως δύο μέτρων --η μόλυνση μπορεί να συμβεί σ' αυτή την απόσταση», λέει ο ειδικός, σύμφωνα με κινεζικά μέτρα ενημέρωσης.

Ο ειδικός επισήμανε επίσης πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή, αν φθάσει στα μάτια ή σε βλεννώδεις μεμβράνες του ανθρώπου.

Σήμερα, 4.547 Κινέζοι υπήκοοι είναι μολυσμένοι από τον νέο κοροναϊό. Απ' αυτά τα κρούσματα, 106 ήταν θανατηφόρα. Κρούσματα μόλυνσης καταγράφονται σε όλες σχεδόν τις κινεζικές επαρχίες, περιλαμβανομένων αυτών του Πεκίνου και της Σαγκάης.

Αμφιλεγόμενο μέτρο οι χειρουργικές μάσκες

Καθώς εξαπλώνεται η παγκόσμια ανησυχία για τον νέο κοροναϊό, οι πανικόβλητοι πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο εξαρτώνται από μια αβέβαιη πρώτη γραμμή άμυνας: την πολυπόθητη χειρουργική μάσκα που όμως είναι σε έλλειψη και για περιορισμένη χρήση.

Η χειρουργική μάσκα έχει γίνει ένα απαραίτητο «όπλο» στη μάχη εναντίον ενός αόρατου εχθρού.

Είναι φθηνή, μαζικής παραγωγής και συνήθως εύκολα διαθέσιμη στα φαρμακεία, όμως οι ειδικοί αμφισβητούν τη χρησιμότητά της ως ένα εργαλείο παρεμπόδισης της μετάδοσης του νέου ιού.

22200378


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/DAVID CHANG

Ενώ η κλασική, χαλαρής εφαρμογής, μάσκα μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης των σταγονιδίων του βήχα από τους μολυσμένους πολίτες, εντούτοις είναι μια «μονόδρομη» άμυνα και δεν συνιστά ένα αποτελεσματικό εμπόδιο απέναντι στην εισπνοή επικίνδυνων αερομεταφερόμενων μικροβίων.

«Δεν είναι ένα από τα συνιστώμενα εμπόδια» (μετάδοσης του ιού) για όσους δεν έχουν μολυνθεί, δήλωσε η υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ανιές Μπουζίν.

Ο Σατόσι Χιρόι, ένας ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Οσάκα, δήλωσε στο AFP ότι αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι ανώτερης ποιότητας χειρουργικές μάσκες -- αναφερόμενος στις ακριβότερες μάσκες που μοιάζουν με αναπνευστήρες και έχουν στενή εφαρμογή, ενώ χρησιμοποιούνται για να φιλτράρουν τα λεπτά σωματίδια σκόνης και ρύπανσης

«Αλλά, όπως πάντα, δεν υπάρχει εγγύηση 100%», δήλωσε ο ίδιος αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα της μάσκας.

Πάντως στους δρόμους της Μπανγκόκ, πολλοί ήταν οι πολίτες εκείνοι που δήλωσαν σήμερα ότι εμπιστεύονται τη χειρουργική μάσκα ως μέτρο προστασίας κατά του ιού.

«Ανησυχώ πολύ για τον ιό», δήλωσε στο AFP η 28χρονη Τανιαμόν Τζαμοφάστ.

«Όπου πηγαίνω, εκτός από τη μάσκα, κουβαλάω απολυμαντικό ζελέ για τα χέρια και αποφεύγω περιοχές με Κινέζους τουρίστες» συμπληρώνει.

Άλλοι είναι «βαρύτερα» εξοπλισμένοι με μάσκες-αναπνευστήρες N95 σε μια πόλη που επί εβδομάδες πλήττεται από υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής μόλυνσης.

Στην Ταϊλάνδη, στην παρούσα περίοδο αιχμής για τα τουριστικά γκρουπ από την ενδοχώρα, έχουν σημειωθεί 14 κρούσματα του νέου κοροναϊού και μόνο το ένα αφορούσε επισκέπτη από την Κίνα.

Για τον χημικό Σουφάκ Σαφακούλ η παρούσα κρίση χαρακτηρίζεται από τον μεγαλύτερο πανικό καταναλωτών για την αγορά τέτοιων ειδών που έχει δει ο ίδιος μετά την επιδημία του SARS το 2002/3.

«Όλοι οι προμηθευτές μας μασκών έχουν ξεμείνει από αποθέματα. Αυτές οι μάσκες κατασκευάζονται στην Κίνα και η ίδια η χώρα δεν έχει αποθέματα», λέει ο ίδιος.

«Γνωρίζουμε ότι δεν παρέχει 100% προστασία αλλά είναι καλύτερα από το τίποτα...και μπορεί επίσης να καθησυχάσει το κοινό».

Ακόμη όμως και για εκείνους που διαθέτουν μάσκα υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που πρέπει να τη φοράνε.

Τη Δευτέρα ο δήμαρχος της Γιουχάν, του επίκεντρου της επιδημίας, δέχτηκε διαδικτυακά «πυρά» επειδή φόρεσε τη μάσκα το μέσα-έξω.

«Μπορείς να εισπνεύσεις τον ιό αν υπάρχει κενό ανάμεσα στη μάσκα και στο πρόσωπο», πρόσθεσε ο Σατόσι Χιρόι του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Οσάκα.

Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης της επαρχίας Χουμπέι δέχτηκε επικρίσεις επειδή δεν φορούσε μάσκα στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, παραβιάζοντας έτσι τη διαταγή που επέβαλε μάσκα σε δημόσιους χώρους.

Το τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, το τρίψιμό τους με αιθυλική αλκοόλη, η αποφυγή να πιάνουμε το πρόσωπό μας και να πηγαίνουμε σε μέρη με πολύ κόσμο προτείνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως τα ενδεδειγμένα ατομικά μέτρα προστασίας.

Ένα άτομο στην Ιαπωνία προσβλήθηκε χωρίς να έχει επισκεφθεί τη Γιουχάν

Ο Ιάπωνας υπουργός Υγείας Κατσουνόμπου Κέιτο δήλωσε πως ένα πρόσωπο στην Ιαπωνία, που δεν είχε επισκεφθεί τη Γιουχάν, προσβλήθηκε από τον νέο κοροναϊό, μετέδωσαν σήμερα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Το πρόσωπο που προσβλήθηκε είναι ένας οδηγός τουριστικού λεωφορείου ηλικίας περίπου 60 ετών στην πόλη Νάρα, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν την πληροφορία.

Εξάλλου τρεις περιφέρειες στη ρωσική Άπω Ανατολή έκλεισαν τα σύνορά τους με την Κίνα μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου εξαιτίας των φόβων για τη διάδοση του κοροναϊού, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον κυβερνήτη της περιφέρειας Χαμπαρόφσκ.

Θα κλείσουν οι σταθμοί μεθοριακής διέλευσης στην Εβραϊκή Αυτόνομη Περιφέρεια, στην περιφέρεια Χαμπαρόφσκ και στην περιφέρεια Αμούρ, σύμφωνα πάντα με το TASS.

Δείτε live την εξάπλωση του κοροναϊού:

Δραστικά μέτρα σε Χονγκ Κονγκ και Μόσχα

Επίσης οι Αρχές της Μόσχας έθεσαν σε ισχύ ειδικά μέτρα ασφαλείας σε ξενοδοχεία και τουριστικόυς χώρους, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος Σεργκέι Σομπιάνιν.

«Διεξάγουμε ειδικούς ελέγχους σε ξενοδοχεία και άλλα μέρη όπου συγκεντρώνονται μαζικά τουρίστες. Όταν εμφανίζονται ανησυχητικές ενδείξεις, ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης θα στέλνονται για να προβαίνουν σε λεπτομερείς ελέγχους», έγραψε στην ιστοσελίδα του.

Στο Χονγκ Κονγκ, η επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ δήλωσε σήμερα πως τα δρομολόγια του τρένου υψηλής ταχύτητας ανάμεσα στην πόλη και την ηπειρωτική Κίνα θα ανασταλούν από τις 30 Ιανουαρίου και όλα τα δρομολόγια των οχηματαγωγών θα ανασταλούν επίσης σε μια προσπάθεια να σταματήσει η διάδοση του κοροναϊού.

Φορώντας στο πρόσωπό της μια πράσινη μάσκα, η Λαμ δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι ο αριθμός των πτήσεων προς την ηπειρωτική Κίνα μειώθηκε επίσης στο μισό ενώ θα ανασταλεί επίσης η έκδοση προσωπικών αδειών ταξιδιού στην ηπειρωτική Κίνα.

Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα πως κλείνει μια σειρά δημόσιων χώρων, από στάδια και πισίνες μέχρι μουσεία.

Όλοι οι δημόσιοι χώροι αναψυχής θα κλείσουν προσωρινά από την Τετάρτη, για «να αποφεύγονται οι συγκεντρώσεις ανθρώπων», ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Όλες οι αίθουσες αθλητισμού και τα γήπεδα, οι δημόσιες πισίνες, οι παραλίες, οι κατασκηνώσεις διακοπών καθώς και πολιτιστικά ιδρύματα, όπως τα μουσεία, θα παραμείνουν κλειστά «μέχρι νεωτέρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διεύθυνση που είναι αρμόδια για τις πολιτιστικές υπηρεσίες και τους χώρους αναψυχής.

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, που αυτή τη στιγμή είναι κλειστά λόγω των διακοπών του κινεζικού Νέου Έτους, θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου.

Εξάλλου η Υπηρεσία Τουρισμού της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε πως περιμένει ότι ο αριθμός των Κινέζων τουριστών στην Ταϊλάνδη θα μειωθεί φέτος κατά δύο εκατομμύρια, λόγω του ξεσπάσματος του κοροναϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ