ΚΟΣΜΟΣ

Νέος κοροναϊός: Η πρώτη μόλυνση από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Ευρώπη

Νέος κοροναϊός: Η πρώτη μόλυνση από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Ευρώπη
Συνέντευξη Τύπου των επικεφαής των υγειονομικών αρχών της Βαυαρίας AP Photo/Matthias Schrader

Περισσότερα από 4.500 είναι πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό στην Κίνα, εκ των οποίων τα 106 ήταν θανατηφόρα, ενώ τέσσερα είναι τα κρούσματα στην Ευρώπη. Μάλιστα, η περίπτωση ενός 33χρονου Γερμανού αποτελεί το πρώτο, εκτός Ασίας, κρούσμα επιμόλυνσης ανθρώπου από άνθρωπο. 

«Το κρούσμα του κοροναϊού στη Γερμανία είναι η πρώτη περίπτωση μόλυνσης από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Ευρώπη, βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του το Ινστιτούτο Robert-Koch», δήλωσε στο CNNi η μικροβιολόγος, Τζαμίλα Σίντατ.

Σημειώνεται ότι το Ινστιτούτο Robert-Koch είναι ομοσπονδιακή υπηρεσία πρόληψης και ελέγχου νόσων, ενώ το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κινεζικό κορονοϊό επιβεβαιώθηκε στη Γερμανία, το βράδυ της Δευτέρας.

Πρόκειται για έναν 33χρονο άνδρα από την περιοχή Στάρνμπεργκ, νότια του Μονάχου. Ο άνδας είναι εργαζόμενος της εταιρείας Webasto και δεν είχε ταξιδέψει στην Κίνα.

Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε με μία Κινέζα υπήκοο, η οποία έχει - πλέον - διαγνωστεί με τον κοροναϊό, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Βαυαρή υπουργός Υγείας σήμερα, Τρίτη. Σύμφωνα με την Μέλανι Χουμλ, ο ασθενής είναι σε καλή κατάσταση και νοσηλεύεται σε καραντίνα σε κλινική του Μονάχου.

Ταυτόχρονα, ελέγχονται περίπου 40 ακόμη άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή είτε ο ίδιος, είτε η συνεργάτιδα της κινεζικής εταιρείας, η οποία επισκέφθηκε την γερμανική έδρα της Webasto κατά το διάστημα από 19 έως 23 Ιανουαρίου.

Η γυναίκα παρουσίασε συμπτώματα κατά την πτήση της επιστροφής της στην Κίνα, αλλά διαγνώσθηκε μόλις στις 26 Ιανουαρίου, ενώ ο άνδρας από την Γερμανία βρισκόταν ακόμη και χθες στην εργασία του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποίησαν οι υγειονομικές αρχές της Βαυαρίας σε συνέντευξη Τύπου, ο 33χρονος ασθενής είναι πατέρας ενός παιδιού που πηγαίνει σε παιδικό σταθμό.

«Το περιστατικό στην Βαυαρία αποδεικνύει ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι», δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν και τόνισε ότι το σημαντικότερο τώρα είναι να ελεγχθούν όσοι ήρθαν σε επαφή με τους ασθενείς, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Στο μεταξύ τόσο η Webasto, η οποία διαθέτει εργοστάσια στην Κίνα, όσο και άλλες γερμανικές εταιρίες με αντίστοιχες σχέσεις με την χώρα, ανακοινώνουν ότι αναστέλλουν τα ταξίδια των εργαζομένων τους προς την Κίνα. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο η εταιρία ανταλλακτικών αυτοκινήτων «Schaeffler». Την ίδια ώρα στο Μόναχο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Abendzeit», παρουσιάζεται ήδη έλλειψη σε μάσκες προστασίας αναπνοής.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Bild, ένα ύποπτο περιστατικό στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ενός 13χρονου μαθητή, ο οποίος αρρώστησε μετά την επιστροφή του από την Κίνα, τελικά δεν επιβεβαιώθηκε ως κρούσμα του νέου κοροναϊού.

Η Γερμανία είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που πλήττεται από τον νέο κορονοϊό μετά τη Γαλλία, με τρία κρούσματα, τα οποία επιβεβαιώθηκαν την 24η Ιανουαρίου.

Μεταδίδεται από απόσταση δύο μέτρων

Ο νέος κοροναϊός 2019-nCoV «μπορεί να είναι μεταδοτικός από απόσταση δύο μέτρων», ανακοίνωσε ο Λι Σινγκουάνγκ του νοσοκομείου Ντιτάν του Πεκίνου.

«Όλοι πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες και να μειώνουν τον αριθμό των στενών επαφών όσο το δυνατόν περισσότερο. Λέγοντας 'στενές' εννοούμε αυτή τη στιγμή μια απόσταση ενός έως δύο μέτρων --η μόλυνση μπορεί να συμβεί σ' αυτή την απόσταση», λέει ο ειδικός, σύμφωνα με κινεζικά μέτρα ενημέρωσης.

Ο ειδικός επισήμανε, επίσης, πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή, αν φθάσει στα μάτια ή σε βλεννώδεις μεμβράνες του ανθρώπου.

Αμφιλεγόμενο μέτρο οι χειρουργικές μάσκες

Καθώς εξαπλώνεται η παγκόσμια ανησυχία για τον νέο κοροναϊό, οι πανικόβλητοι πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο εξαρτώνται από μια αβέβαιη πρώτη γραμμή άμυνας: την πολυπόθητη χειρουργική μάσκα που όμως είναι σε έλλειψη και για περιορισμένη χρήση.

Η χειρουργική μάσκα έχει γίνει ένα απαραίτητο «όπλο» στη μάχη εναντίον ενός αόρατου εχθρού.

Είναι φθηνή, μαζικής παραγωγής και συνήθως εύκολα διαθέσιμη στα φαρμακεία, όμως οι ειδικοί αμφισβητούν τη χρησιμότητά της ως ένα εργαλείο παρεμπόδισης της μετάδοσης του νέου ιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ