ΚΟΣΜΟΣ

Κόμπι Μπράιαντ: Τα τελευταία λόγια του πιλότου το «κλειδί» για τα αίτια της συντριβής;

Κόμπι Μπράιαντ: Τα τελευταία λόγια του πιλότου το «κλειδί» για τα αίτια της συντριβής;
AP Photo

Οι ερευνητές ψάχνουν για στοιχεία στο σημείο της τραγωδίας με θύματα εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων και ο θρύλος του μπάσκετ, Κόμπι Μπράιαντ, και η 13χρονη κόρη του, Τζιάνα Μαρία. Τα τελευταία λόγια του πιλότου ενδέχεται να αποτελέσουν το «κλειδί» για τη λύση του μυστηρίου σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας.

Ο πιλότος, Άρα Ζομπαγιάν, στην τελευταία επικοινωνία που είχε με τον πύργο ελέγχου, ενημέρωσε πως ανέβαινε σε μεγαλύτερο ύψος για να μπορέσει να αποφύγει ένα στρώμα νέφους, όπως γνωστοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών και μεταδίδει το CNNi.

Όταν ο πύργος ελέγχου τον ρώτησε τι ακριβώς σκόπευε να κάνει, δεν έλαβε καμία απάντηση, σύμφωνα με την εργαζομένη του Συμβουλίου, Τζένιφερ Χόμεντι.

Η ορατότητα τη μοιραία μέρα ήταν τόσο περιορισμένη που η αστυνομία του Λος Άντζελες αποφάσισε να μείνουν προσγειωμένα όλα τα ελικόπτερα.

Ωστόσο, η χαμηλή ορατότητα δεν αποτελεί απαραίτητα την αιτία της συντριβής, η οποία απομένει ακόμη να διαλευκανθεί.

Ο Μπράιαντ και η 13χρονη κόρη του πήγαιναν σε έναν αγώνα μπάσκετ στο Θάουσαντ Όακς. Η μικρή θα αγωνιζόταν και ο 41χρονος πατέρας της θα προπονούσε την ομάδα της.

Πώς έλαβε την άδεια να πετάξει

Ο πιλότος είχε λάβει ειδική άδεια λίγη ώρα πριν τη συντριβή, όπως προκύπτει και από τις επικοινωνίες του με τον πύργο ελέγχου.

Η ειδική αυτή άδεια του επέτρεπε να πετά παρά τις άσχημες συνθήκες που επικρατούσαν όσον αφορά στην ορατότητα.

Είναι συχνό φαινόμενο πιλότοι να ζητούν την εν λόγω άδεια εν μέσω πτήσης, όταν και αλλάζουν ξαφνικά οι καιρικές συνθήκες, σημειώνει το αμερικάνικο δίκτυο. Όσοι τη λαμβάνουν συνήθως είναι σε πολύ συχνή επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου.

Ο πιλότος συνέχισε την πτήση όταν ειδοποιήθηκε ότι πετάει πολύ χαμηλά.

Ο Ζομπαγιάν διαβεβαίωσε ότι θα ανέβει, ωστόσο αυτή ήταν και η τελευταία φορά που απάντησε στον πύργο.

Τα στοιχεία των ραντάρ δείχνουν πως το ελικόπτερο ανέβηκε περίπου 700 μέτρα και στη συνέχεια έκανε μία στροφή στα αριστερά και άρχισε να χάνει ύψος.

Η τελευταία επικοινωνία ήταν γύρω στις 09:45 το πρωί και δύο λεπτά αργότερα το ελικόπτερο κατέπεσε.

Η Τζένιφερ Χόμεντι διευκρίνισε πως θα γίνει έρευνα για το κατά πόσο ο πιλότος έπρεπε να λάβει την ειδική άδεια που ζήτησε.

Kobe Bryant's pilot had special permission to fly Sunday morning. His final exchange with air traffic control could be a key clue to the crash, by Christina Maxouris, Holly Yan and Darran Simon, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ