ΚΟΣΜΟΣ

Νέες καταγγελίες για βιασμούς παιδιών από κυανόκρανους

Νέες καταγγελίες για βιασμούς παιδιών από κυανόκρανους
reuters/ jorge lopez

Οκτώ νέα περιστατικά βιασμών ανήλικων κοριτσιών και γυναικών από κυανόκρανους στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχουν καταγγελθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Human Rights Watch.

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται ένα 13χρονο κορίτσι, δύο 14χρονες, μία 16χρονη και μία 18χρονη, ενώ συγκλονίζουν οι δηλώσεις μίας 14χρονης και μίας 18χρονης ότι υπέστησαν ομαδικό βιασμό από τους κυανόκρανους.

Οι φερόμενες επιθέσεις έλαβαν χώρα στην πόλη Μπαμπάρι, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, όπου υπηρετούν περίπου 800 άνδρες από το Κονγκό και τη Δημοκρατία του Κονγκό.

“Σε μια χώρα όπου ένοπλες ομάδες παίρνουν πολίτες ως λεία, οι κυανόκρανοι θα πρέπει να είναι προστάτες και όχι αρπακτικά”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Οργάνωσης.

Η έκθεση της οργάνωσης έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά από την ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ότι υπήρξαν τουλάχιστον έξι περιπτώσεις από το 2014, κατά τις οποίες παιδιά 7 έως 16 ετών ενδέχεται να κακοποιήθηκαν από ξένους στρατιώτες.

Αλλά και αυτές προστίθενται σε μια πλειάδα καταγγελιών τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη, όσο και από μη κυβερνητικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή. Σημειώνεται ότι στον απόηχο του θέματος, τον περασμένο Αύγουστο απολύθηκε ο επικεφαλής της αποστολής κυανόκρανων.

Τον Δεκέμβριο ο ΟΗΕ εξέδωσε έκθεση για το συγκεκριμένο θέμα που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Οργανισμός απέτυχε στις προσπάθειές του. “Στο σύνολό της, η απάντηση των Ηνωμένων Εθνών ήταν κατακερματισμένη και γραφειοκρατική και απέτυχε να ικανοποιήσει τον κύριο στόχο των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, ανέφερε.

"Λόγω της απουσίας συγκεκριμένης δράσης για την αντιμετώπιση των αδικιών από τα ίδια τα άτομα που αποστέλλονται για την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, η αξιοπιστία του ΟΗΕ και το μέλλον των ειρηνευτικών επιχειρήσεων είναι σε κίνδυνο", κατέληγε η έκθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ