ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ανακατάληψη στρατηγικής πόλης από τον συριακό στρατό μετά από επτά χρόνια

Συρία: Ανακατάληψη στρατηγικής πόλης από τον συριακό στρατό μετά από επτά χρόνια
SANA via AP

Την ανακατάληψη της στρατηγικής πόλης Μααρέτ αλ-Νούμαν, όπου επτά πολίτες σκοτώθηκαν έπειτα από εβδομάδες βομβαρδισμών σε περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές, ανακοίνωσε ο συριακός στρατός σήμερα, Τετάρτη.  

Δεύτερη πόλη της επαρχίας Ιντλίμπ, που εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της λόγω των βομβαρδισμών, η Μααρέτ αλ-Νούμαν κατέχει στρατηγική θέση πάνω στον αυτοκινητόδρομο M5 που συνδέει το Χαλέπι, μεγάλη πόλη του βορρά, με τη Δαμασκό.

Αφού ανακατέλαβε χθες, Τρίτη, την Μααρέτ αλ-Νούμαν, ο συριακός στρατός διεξάγει σήμερα στην πόλη εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

Έξι άμαχοι σκοτώθηκαν σε ρωσικές επιδρομές στο χωριό Καφρλάτα, νοτίως της Ιντλίμπ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ένας έβδομος άμαχος σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό των κυβερνητικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Σαρακέμπ, βορείως της Μααρέτ αλ-Νούμαν.

Παρά μια εκεχειρία που εφαρμόζεται από τις 12 Ιανουαρίου, οι μάχες που συνεχίζονται στη βορειοδυτική χώρα, προκάλεσαν από τις αρχές Δεκεμβρίου τη φυγή 388.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Οι δυνάμεις μας κατάφεραν τις τελευταίες ημέρες να εξουδετερώσουν την τρομοκρατία» σε 20 πόλεις της περιοχής, ανάμεσά τους η Μααρέτ αλ-Νούμαν, σύμφωνα με ανακοίνωση της στρατιωτικής διοίκησης.

Η πόλη που διέφευγε από τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων από τα τέλη του 2012, πρώην επίκεντρο της εξέγερσης, είχε μέχρι πρόσφατα σχεδόν 150.000 κατοίκους.

Αλλά έπειτα από εβδομάδες φονικών βομβαρδισμών, η πόλη είναι σήμερα σχεδόν έρημη, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Οι μάχες «πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις του ΟΗΕ, Μαρκ Λόουκοκ, προειδοποιώντας για την επιδείνωση της «ανθρωπιστικής καταστροφής».

«Οι εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση και αυτές που τις επηρεάζουν πρέπει να σταματήσουν τις μάχες. Αν οι εχθροπραξίες δεν σταματήσουν, θα έχουμε μια ακόμη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή. Είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι πλευρές να δεχτούν την άμεση παύση των εχθροπραξιών εντός και περιμετρικά της ζώνης αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, αναφέροντας ότι περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια στη βορειοδυτική Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ