ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Η Ρωσία κλείνει τα σύνορα με την Κίνα

Κοροναϊός: Η Ρωσία κλείνει τα σύνορα με την Κίνα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Κλείνει τα σύνορα με την Κίνα στην Άπω Ανατολή η Ρωσία, υπό τον φόβο εξάπλωσης του κοροναϊού.

Στην ανακοίνωση προχώρησε ο πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, στο πλαίσιο μίας προσπάθειας αποτροπής της εμφάνισης κρουσμάτων του ιού στη χώρα.

«Η σχετική εντολή υπεγράφη σήμερα και η εφαρμογή έχει ήδη ξεκινήσει. Αργότερα, θα ενημερώσουμε τους πάντες, μέσω της καθιερωμένης διαδικασίας, για το κλείσιμο των συνόρων στην περιοχή της Άπω Ανατολής και για τα υπόλοιπα μέτρα που η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει» δήλωσε ο κ. Μισούστιν κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την αναστολή έκδοσης ηλεκτρονικής βίζας για το Κινέζους πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στη ρωσική επικράτεια, σύμφωνα με το Sputnik.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 7.711, ενώ οι νεκροί σε 170.

Εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ), προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο κήρυξης «παγκόσμιου συναγερμού».

Ποινικές διώξεις σε όσους μεταδίδουν τον ιό εν γνώσει τους

Όσοι έχουν νοσήσει από τον κοροναϊό και φτύνουν σε δημόσιους χώρους της Γιουχάν θα είναι πλέον αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή τους οι τοπικές Αρχές ανέφεραν ότι όσοι κάνουν κάτι τέτοιο είναι ουσιαστικά αποτελούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.

Επιπλέον, αντιμέτωποι με ποινική δίωξη θα είναι και όσοι δεν επιθυμούν να εξεταστούν, να τεθούν σε καραντίνα ή να νοσηλευτούν.

Αυστηρές ποινές για παράλειψη καθήκοντος ή κακοδιαχείριση κονδυλίων

Η υπηρεσία δίωξης της διαφθοράς της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν αυστηρές ποινές στους αξιωματούχους και τους δημόσιους λειτουργούς για παραμέληση ή παράλειψη καθηκόντων τους στην καταπολέμηση του ιού.

Η Κεντρική Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου ανέφερε σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της ότι όποιος δημόσιος λειτουργός δεν εκτελεί αποτελεσματικά τις εντολές του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για την αντιμετώπιση του ιού, θα τιμωρείται.

Η Επιτροπή ανέφερε ότι θα επιβάλλονται επίσης ποινές σε όσους κακοδιαχειρίζονται κονδύλια για την αντιμετώπιση της επιδημίας καθώς και υλικό.

Τρεις από τους 206 ανθρώπους που επαναπατρίστηκαν στην Ιαπωνία έχουν μολυνθεί

Τρεις από τους 206 Ιάπωνες που επαναπατρίστηκαν με πτήση τσάρτερ από την Γιουχάν την Τετάρτη έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό, ο οποίος εμφανίστηκε σε αυτή την πόλη της κεντρικής Κίνας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας.

Τα θετικά αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων προστέθηκαν στα οκτώ κρούσματα που έχουν ήδη καταγραφεί στη χώρα.

Δύο από τους τρεις ασθενείς δεν έχουν εμφανίσει κανένα σύμπτωμα.

Δεν έχουν γίνει ακόμη ιατρικές εξετάσεις σε άλλους 210 Ιάπωνες οι οποίοι επαναπατρίστηκαν το πρωί της Πέμτης.

Οι Αρχές επιβεβαίωσαν την Τρίτη το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του νέου κοροναϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Ιαπωνία. Επρόκειτο για 60άρη οδηγό που μετέφερε τουρίστες από την περιοχή της Γιουχάν με αυτοκίνητο. Μια τουριστική οδηγός, που επέβαινε στο όχημα, επίσης μολύνθηκε.

Ινδονησία και Ν. Ζηλανδία απομακρύνουν υπηκόους τους από την Γιουχάν

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας προετοιμάζεται να απομακρύνει υπηκόους τους από την Γιουχάν, εστία της ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός και σκοπεύει να τους θέσει σε απομόνωση για τουλάχιστον 14 ημέρες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρέτνο Μαρσούντι.

Η Μαρσούντι εξήγησε ότι η Τζακάρτα συνεργάζεται με το Πεκίνο στην οργάνωση της επιχείρησης αυτής, διευκρινίζοντας πως συνολικά 243 Ινδονήσιοι βρίσκονται σε περιοχές όπου επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί στην κίνηση των προσώπων, στην πλειονότητά τους στην Γιουχάν.

Η πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι είναι το επίκεντρο της επιδημίας η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 170 ανθρώπους και έχει πάνω από 7.700 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Αλλά και η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι θα μισθώσει αεροσκάφος 300 θέσεων για να απομακρύνει υπηκόους της από την Γιουχάν.

Επισήμως, 53 Νεοζηλανδοί έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους σε αυτή την κινεζική μεγαλούπολη, αλλά ο πραγματικός αριθμός τους ενδέχεται να είναι διπλάσιος.

Ο Ουίνστον Πίτερς, ο υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, διευκρίνισε ότι η νεοζηλανδική θα προσφέρει τις κενές θέσεις σε υπηκόους νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού και της Αυστραλίας «κατά προτεραιότητα», σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι για την απομάκρυνση των ανθρώπων αυτών απαιτείται η έγκριση των κινεζικών αρχών.

Πρόκειται για «περίπλοκη επιχείρηση» όμως σε κάθε περίπτωση «στόχος μας είναι το αεροσκάφος να φύγει το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε ο Νεοζηλανδός ΥΠΕΞ.

Την Τετάρτη η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν είχε ανακοινώσει πως η κυβέρνησή της συνεργάζεται με αυτή της Αυστραλίας για να οργανωθεί η απομάκρυνση Αυστραλών και Νεοζηλανδών πολιτών από την Γιουχάν.

Αλλά, η πρόθεση της Καμπέρας να βάλει τους ανθρώπους αυτούς σε καραντίνα στο Νησί των Χριστουγέννων, στον Ινδικό Ωκεανό, δεν βρήκε ακριβώς σύμφωνους τους Νεοζηλανδούς. Ο Πίτερς είπε ότι μελετάται πλέον οι επαναπατρισθέντες να τεθούν σε καραντίνα στη νεοζηλανδική επικράτεια.

Όλοι οι επιβάτες στο αεροσκάφος που θα μισθώσει η κυβέρνηση από την Air New Zealand, της οποίας το κράτος είναι μέτοχος, θα τεθούν σε απομόνωση για δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή τους.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα του κοροναϊού στη Νέα Ζηλανδία ως αυτό το στάδιο. Όμως ένας φοιτητής έχει τεθεί σε απομόνωση στο νοσοκομείο του Όκλαντ καθώς υπάρχουν υποψίες πως έχει μολυνθεί. Υποβάλλεται σε εξετάσεις.

Live η εξάπλωση του ιού:

Αναβάλλονται όλες οι ποδοσφαιρικές διοργανώσεις στην Κίνα

Όλοι οι αγώνες των κινεζικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου αναβάλλονται εξαιτίας, όπως ανακοίνωσε η κινεζική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Η έναρξη της σεζόν 2020 αναβάλλεται «για όλους τους τύπους» διοργανώσεων, σε «όλα τα επίπεδα», προκειμένου να προστατευθούν οι παίκτες και οι φίλαθλοι, εξήγησε η κινεζική ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

Η κινεζική Σούπερ Λίγκα (CSL, πρώτη κατηγορία) επρόκειτο να αρχίσει την 22η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ