ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: «Απομονώνεται» η Κίνα - Ακυρώνονται πτήσεις

Κοροναϊός: «Απομονώνεται» η Κίνα - Ακυρώνονται πτήσεις
Thai Government Spokesman's office via AP

Περισσότερα από 8.200 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού ανά τον κόσμο, εκ των οποίων τα 171 θανατηφόρα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία να ανακηρύσσει τον κοροναϊό σε παγκόσμια απειλή.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συγκλήθηκε σήμερα Πέμπτη -για τρίτη φορά- κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Σημειώνεται ότι παρά την παγκόσμια ανησυχία και την ραδγαία εξάπλωση του ιού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν εξέδωσε ταξιδιωτική ανακοίνωση. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού μειώνοντας την επαφή μεταξύ των ανθρώπων, δεκάδες αεροπορικές εταιρείες από ολόκληρο τον κόσμο είτε ακυρώνουν τις πτήσεις τους, είτε τροποποιούν τα δρομολόγιά του από και προς την Κίνα.

Χαρακτηριστικά, η Air France ανακοίνωσε , Πέμπτη, ότι θα αναστείλει όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις της προς και από την ηπειρωτική Κίνα έως τις 9 Φεβρουαρίου, λόγω του ξεσπάσματος του φονικού κοροναϊού στην Κίνα.

Η Air France είχε αναστείλει τις πτήσεις της προς και από την κινεζική πόλη Γιουχάν, επίκεντρο της επιδημίας, στις 22 Ιανουαρίου και η αναστολή αυτή παραμένει σε ισχύ μέχρι νεωτέρας.

Η British Airways ανακοίνωσε επίσης ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις της στην ηπειρωτική Κίνα για έναν μήνα εξαιτίας του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού.

Εκπρόσωπος της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας δήλωσε ότι όλες οι πτήσεις προς το Πεκίνο και τη Σαγκάη αναστέλλονται έως το τέλος του Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι το μέτρο αυτό δεν αφορά τις πτήσεις προς το Χονγκ Κονγκ.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, είπε πως έλαβε επιβεβαίωση ότι η απομάκρυνση πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου από την Γιουχάν μπορεί να λάβει χώρα αύριο Παρασκευή.

«Με ικανοποίηση λάβαμε επιβεβαίωση από τις κινεζικές αρχές ότι η πτήση για τον επαναπατρισμό πολιτών του ΗΒ από το αεροδρόμιο της Γιουχάν μπορεί να αναχωρήσει στις 05:00 τοπική ώρα της Παρασκευής» (αύριο), είπε ο Ράαμπ.

Δείτε τον διαδραστικό χάρτη που απεικονίζει σχεδόν σε πραγματικό χρόνο την εξάπλωση του κοροναϊου:

Παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι η Ethiopian Airlines αναστέλλει όλες τις πτήσεις από και προς την Κίνα λόγω της επιδημίας, τελικά η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις εκτελούνται κανονικά.

«Πραγματοποιούμε τις τακτικές πτήσεις μας και προς τους πέντε προορισμούς μας στην Κίνα, το Πεκίνο, τη Σαγκάη, το Γκουανγκτσόου, το Τσενγκντού και το Χονγκ Κονγκ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τεοβόλντε Γκεμπρεμαριάμ απέφυγε να σχολιάσει και παρέπεμψε μόνο στην ανακοίνωση.

Πρόκειται για την πιο κερδοφόρα εταιρεία στην αφρικανική ήπειρο και βασικό αερομεταφορέα για τη σύνδεση της Κίνας με την Αφρική. Η Ethiopian Airlines πραγματοποιεί έξι πτήσεις καθημερινά προς πέντε διαφορετικούς προορισμούς στην Κίνα. Το Πεκίνο έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στην Αιθιοπία τα τελευταία χρόνια, όπως και σε άλλες αφρικανικές χώρες.

Η υπουργός Υγείας της Αιθιοπίας, Λία Ταντέσε, ανέφερε νωρίτερα μέσω του Twitter ότι ήταν αρνητικά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που έγιναν σε τέσσερις Αιθίοπες, οι οποίοι είχαν εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα. Οι εξετάσεις έγιναν σε εργαστήριο στη Νότια Αφρική.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει μια ειδική πτήση για την απομάκρυνση των πολιτών της από την κινεζική πόλη Γιουχάν, επίκεντρο του ξεσπάσματος του κοροναϊού, και ότι θα τους θέσει σε καραντίνα για 14 ημέρες κατά την επιστροφή τους προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού, ανέφερε η κυβέρνηση.

Επίσης, η Egyptair θα αναστείλει όλες τις πτήσεις της προς και από την Κίνα αρχής γενομένης από την 1η Φεβρουαρίου, λόγω του ξεσπάσματος του κοροναϊού, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας.

Οι πτήσεις από και προς τη Χανγκζού θα ανασταλούν την 1η Φεβρουαρίου και θα ακολουθήσει η αναστολή των πτήσεων από την Γκουανγκζού και το Πεκίνο στις 4 Φεβρουαρίου και μέχρι νεωτέρας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η τελευταία ομάδα τουριστών από την Κίνα που βρίσκεται στην Αίγυπτο θα αναχωρήσει στις 4 Φεβρουαρίου, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Την Τρίτη, η United Airlines ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή των πτήσεων σε τρεις κινεζικές πόλεις, κάνοντας λόγο για «σημαντική μείωση της ζήτησης». Η αναστολή ισχύει για την περίοδο μεταξύ 1ης και 8ης Φεβρουαρίου.

Την Τετάρτη, οι American Airlines ανακοίνωσαν την ακύρωση ορισμένων εκ των δρομολογίων τους, λόγω, επίσης, μείωσης της ζήτησης. Δεν θα γίνουν πτήσεις το διάστημα 9 Φεβρουαρίου – 27 Μαρτίου στο Χονγκ Κονγκ, τη Σανγκάη και το Πεκίνο.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, οι εγχώριες πτήσεις θα αρχίσουν να μειώνονται «μέχρι νεότερης ενημέρωσης».

Η Air Canada, η οποία πραγματοποιεί συνολικά 33 πτήσεις προς την Κίνα εβδομαδιαίως, έχει, επίσης, ακυρώσει συγκεκριμένες πτήσεις.

Παράλληλα, η Air Asia ακύρωσε όλες τις πτήσεις της προς την πόλη Γουχάν, από όπου προήλθε ο νέος κοροναϊός, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Από τις 31 Ιανουαρίου έως και τις 154 Φεβρουαρίου δεν θα πραγματοποιεί πτήσεις στη Σανγκάη και η Air India.

Η Finnair, η φινλανδική αεροπορική εταιρεία, ακύρωσε τις τρεις πτήσεις που έκανε εβδομαδιαίως στο Πεκίνο μεταξύ 5ης Φεβρουαρίου και 29 Μαρτίου, ενώ από τις 3 Φεβρουαρίου έως και τις 29 Μαρτίου δεν θα γίνονται πτήσεις στην Ναντζίνγκ. Να σημειωθεί πως στη Φινλανδία επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρώτο κρούσμα κοροναϊού.

Στο μεταξύ, το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι μια ομάδα Ισπανών πολιτών θα επαναπατριστεί από την Γιουχάν τις επόμενες ώρες στο πλαίσιο μιας κοινής επιχείρησης επαναπατρισμού από κοινού με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας, Σαλβαδόρ Ίγια, δήλωσε νωρίτερα πως οι περίπου 20 Ισπανοί θα τεθούν για 14 ημέρες σε καραντίνα όταν επιστρέψουν στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Γιουχάν, μητρόπολη της κεντρικής Κίνας, και σχεδόν το σύνολο της επαρχίας στην οποία βρίσκεται, η Χουμπέι, έχουν από την περασμένη Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, αποκλειστεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο περιορισμός αυτός αφορά 56 εκατομμύρια κατοίκους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται χιλιάδες ξένοι υπήκοοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ