ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Ερευνάται εμπλοκή του Λούλα σε υπόθεση δωροδοκίας

Βραζιλία: Ερευνάται εμπλοκή του Λούλα σε υπόθεση δωροδοκίας
REUTERS

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας αποφάσισε να συμπεριλάβει τον πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιου «Λούλα» ντα Σίλβα στα πρόσωπα για τα οποία διεξάγει έρευνα στο πλαίσιο μιας υπόθεσης δωροδοκιών με αντάλλαγμα την έγκριση νομοθετημάτων που ευνοούσαν εταιρείες του τομέα των αυτοκινήτων, αναφέρει δικαστικό έγγραφο το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάρλον Ολιβέιρα Καζάντο ντος Σάντους ανέφερε στο έγγραφο πως διεξάγεται έρευνα σε βάρος του Λούλα και άλλων πολιτικών για να εξακριβωθεί εάν ενέχονται πράγματι σε διαφθορά και είχαν «ενταχθεί σε αυτή την εγκληματική οργάνωση» ή εάν αποτελούσαν στην πραγματικότητα θύματα του κυκλώματος.

Η έρευνα αυτή διευρύνθηκε σταδιακά, καθώς αρχικά αφορούσε δωροδοκίες στελεχών εφοριών. Δεν σχετίζεται με το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Βραζιλίας, την Petrobras.

Ο Λούλα είχε κληθεί τον περασμένο μήνα να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης ενός εργαζόμενου σε λόμπι ο οποίος κατηγορείτο πως κατέβαλε δωροδοκίες για να επηρεάζει το περιεχόμενο νομοθετημάτων. Το ινστιτούτο του πρώην προέδρου διαψεύδει ότι υπήρξαν παρατυπίες στα επίμαχα νομοσχέδια του 2009 και του 2010, επιχειρηματολογώντας παράλληλα πως συνέβαλαν να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ