ΚΟΣΜΟΣ

Η μυστηριώδης «πλωτή πόλη» του βυθού εμφανίστηκε στις ακτές της Αυστραλίας

Η μυστηριώδης «πλωτή πόλη» του βυθού εμφανίστηκε στις ακτές της Αυστραλίας
YouTube Screen-Grab

Ο πληθυσμός μιας εξαιρετικά σπάνιας «πλωτής πόλης» θαλάσσιων πλασμάτων που αποτελούνται από πολλαπλούς μικρότερους οργανισμούς, εντοπίστηκε σε ρηχά νερά, σε ακτές της Αυστραλίας.

Έκπληκτοι, οι επιστήμονες κατάφεραν να καταγράψουν με κάμερα έναν οργανισμό τόσο σπάνιο, που αριθμεί ελάχιστες «εμφανίσεις».

Πρόκειται για το βενθικό σιφωνοφόρο, έναν φαινομενικά αυτόνομο οργανισμό, που στην πραγματικότητα είναι μια «πλωτή πόλη» από πολλούς μικρότερους οργανισμούς, οι οποίοι «συνεργάζονται» μεταξύ τους.

Εντοπίζεται σπάνια και σε αυτήν την κατηγορία θαλάσσιων πλασμάτων συμπεριλαμβάνονται τα κοράλλια και οι μέδουσες, ενώ εκτιμάται πως ζουν σε βάθη 3.000 μέτρων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Επιστήμης της Αυστραλίας, εντόπισε έναν πληθυσμό αυτών των πλασμάτων σε ρηχά νερά.

Η ομάδα θέλοντας να χαρακτηρίσει τη βιοποικιλότητα του βυθού στο Kimberley Marine Park, στη δυτική Αυστραλία, εξερευνούσε με κάμερα τα νερά, όταν παρατήρησε αυτό το ασυνήθιστο «εύρημα».

Σύμφωνα με την επικεφαλής της αποστολής, Κάρεν Μίλερ, μόνο όταν εστίασαν και ζούμαραν στα πλάνα, αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο είδος.

«Αυτά τα πλάσματα γενικά βρίσκονται σε νερά βάθους 3.000 μέτρων και σπάνια γίνονται αντιληπτά, γι’ αυτό και η παρατήρησή μας σε βάθη 100-150 μέτρων είναι τόσο συναρπαστική».

Οι μικρότεροι οργανισμοί που συνθέτουν ένα σιφωνοφόρο, ονομάζονται ζωοειδή και εκπληρώνουν διαφορετικές λειτουργίες, με μερικές να ειδικεύονται στην κίνηση, μερικές στη σίτιση και άλλες στην αναπαραγωγή.

Μερικά ζωοειδή εξειδικεύονται σε τέτοιο βαθμό που αδυνατούν να επιβιώσουν μόνα τους, αναφέρει το δημοσίευμα.

Υπάρχουν 188 τύποι σιφωνοφόρων και για την ώρα, οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να ταξινομήσουν τον συγκεκριμένο πληθυσμό.

Απαιτείται η λήψη δείγματος, μία καθόλου εύκολη διαδικασία, καθώς απαιτείται εξειδικευμένος εξοπλισμός για την επιτυχή συλλογή δείγματος τόσο εύθραστων πλασμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ