ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο, επώαση και θεραπεία: Πέντε ερώτησεις - απαντήσεις για τον κοροναϊό

Εμβόλιο, επώαση και θεραπεία: Πέντε ερώτησεις - απαντήσεις για τον κοροναϊό
AP Photo/KBRI Beijing

Περισσότερα από 14.600 κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν επιβεβαιωθεί σε συνολικά 25 χώρες. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα αυξήθηκε στους 304, ενώ οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν τον πρώτο θάνατο εκτός Κίνας.

Πρωτοεμφανίστηκε στην μητρόπολη Γουχάν των έντεκα εκατομμυρίων κατοίκων και βάσει των εκτιμήσεων ειδικών επιδημιολόγων, ο 2019-nCoV πιθανώς να προσβάλει εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για τη δημόσια υγεία, εκτιμώντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν τα ταξίδια και οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα.

Ωστόσο πολλές αεροπορικές εταιρείες είτε ακυρώνουν είτε τροποποιούν τα δρομολόγιά τους από και προς την Κίνα, ενώ αρκετές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο στέλνουν αεροπλάνα για να απεγκλωβίσουν τους πολίτες τους από περιοχές όπου «καλπάζει» ο κοροναϊός.

Ακολουθούν ερωτήσεις και απαντήσεις για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον νέο κοροναϊό:

Ποια είναι η περίοδος επώασης του κοροναϊού;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η περίοδος επώασης, δηλαδή το χρονικό διάστημα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων, κυμαίνεται από 2 έως 10 ημέρες. Τέτοιου είδους εκτιμήσεις αναμένεται να περιοριστούν όσο περισσότερα δεδομένα είναι διαθέσιμα.

Το να γνωρίζουμε και να καταλαβαίνουμε την περίοδο επώασης είναι πολύ σημαντικό καθώς επιτρέπει στους γιατρούς και τις υγειονομικές αρχές να εισάγουν αποτελεσματικότερες μεθόδους ελέγχου εξάπλωσης του ιού. Για παράδειγμα, μπορούν να εισαχθούν πιο αποτελεσματικά συστήματα καραντίνας για τα ύποπτα κρούσματα.

Όσοι έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό μπορούν να αναρρώσουν πλήρως;

Ναι. Πολλοί από όσους έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό θα βιώσουν μόνο ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα και αναπνευστικά προβλήματα. Οι περισσότεροι αναμένεται να αναρρώσουν πλήρως.

Εμπειρογνώμονας της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας έχει δηλώσει ότι μπορεί να χρειαστεί μια εβδομάδα για την πλήρη ανάρρωση από τα ήπια συμπτώματα του κοροναϊού.

Είναι δυνατή η μόλυνση μέσω επαφής με αντικείμενα;

Για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Ορισμένες ασθένειες -συμπεριλαμβανομένου του SARS- μπορούν να εξαπλωθούν μέσω μολυσμένων επιφανειών, για παράδειγμα από άτομα που βήχουν ή φταρνίζονται πάνω σε αυτές.

Σε ό,τι αφορά το νέο κοροναϊό, δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Μεταδίδεται από τον αέρα με τα σταγονίδια του βήχα και του φταρνίσματος, με την προσωπική επαφή (π.χ. άγγιγμα χεριών), με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών (π.χ. πόμολο πόρτας) που έρχονται στη συνέχεια σε επαφή με το στόμα ή τη μύτης -προτού κανείς πλύνει τα χέρια του- καθώς επίσης και μέσω μολυσμένων κοπράνων.

Οι κρύοι ιοί τείνουν να επιβιώνουν λιγότερο από 24 ώρες έξω από το ανθρώπινο σώμα, αν και ο νοροϊός (το συχνότερο αίτιο εμφάνισης ιογενούς γαστρεντερίτιδας) μπορεί να επιβιώσει μήνες έξω από το σώμα.

Υπάρχει κίνδυνος για την εμφάνιση περισσότερων ιών στην Κίνα;

Ναι, καθώς πρόκειται για μεγάλους πληθυσμούς ανθρώπων που ζουν κοντά σε ζώα. Ο νέος κοροναϊός σχεδόν βέβαια προήλθε από ζωική πηγή. Ο Sars, βρέθηκε σε θηλαστικά παρόμοια με τη γάτα (palm civets) στην επαρχία Γκουαντόγκ της Κίνας, ενώ το κρέας του ζώου αυτού χρησιμοποιείται ως ορεκτικό από τους Κινέζους.

Οι ειδικοί του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) απομόνωσαν επιτυχώς τον 2019-nCoV σε δείγματα που έλαβαν από την ιχθυαγορά της πόλης Γουχάν, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ιός προήλθε από άγρια ζώα τα οποία πωλούνταν εκεί.

Υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη έναντι του νέου κοροναϊού;

Προς το παρόν, δεν υπάρχει εμβόλιο που να προστατεύει από το νέο κοροναϊο, αλλά η διεθνής επιστημονική και ερευνητική κοινότητα εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 10 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων 2020» για να στηρίξει δύο έως τέσσερα έργα σχετικά με τη νόσο του νέου κοροναϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ