ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο: Εκτός κινδύνου οι τραυματίες της τρομοκρατικής επίθεσης

Λονδίνο: Εκτός κινδύνου οι τραυματίες της τρομοκρατικής επίθεσης
AP Photo/Alberto Pezzali

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται ο 40χρονος που τραυματίστηκε στην επίθεση στο Στρίθαμ του Λονδίνου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της μητροπολιτικής αστυνομίας δεν θεωρείται ότι απειλείται η ζωή του 40χρονου, ο οποίος διακομίστηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο.

Η δεύτερη τραυματίας, μία 50χρονη, υπέστη τραύματα που δεν θεωρούνται κρίσιμα, ενώ η τρίτη, μια 20χρονη, είναι ελαφρά τραυματισμένη.

Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ σε δηλώσεις της για τις αναγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση των καταδικασμένων για υποθέσεις τρομοκρατίας, διευκρίνισε ότι σχεδιάζεται αναθεώρηση των όρων και των προϋποθέσεων για τη χορήγηση αδειών και τερματισμός των πρόωρων αποφυλακίσεων.

«Το σωστό είναι τα άτομα αυτά να παραμένουν στην φυλακή», τόνισε.

Αυτός είναι ο δράστης της επίθεσης

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα στοιχεία και η φωτογραφία του δράστη που τραυμάτισε με μαχαίρι τρία άτομαπριν πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για τον 19χρονο Sudesh Amman, ο οποίος λίγες μέρες πριν διαπράξει την τρομοκρατική επίθεση, είχε αποφυλακιστεί, αφού εξέτισε ποινή περίπου ενός έτους από τα 3,5 χρόνια που είχε καταδικαστεί, για 13 υποθέσεις που σχετίζονται με τρομοκρατία.

Το διάστημα της σύλληψής του ήταν φοιτητής και είχε ανεβάσει σε εφαρμογή μηνυμάτων ένα περιοδικό της Αλ Κάιντα, στο οποίο έγραφε «το Ισλαμικό κράτος είναι εδώ και θα μείνει», όπως και βίντεο με αποκεφαλισμούς προς την κοπέλα του. Η σύλληψή του είχε γίνει από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας, μετά από έρευνα για τις διαδικτυακές του δραστηριότητες.

Την χρονιά που καταδικάστηκε, ο τότε επικεφαλής της διοίκησης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας είχε δηλώσει ότι ο καταδικασθείς είχε επιδείξει «έντονο ενδιαφέρον για τη βία και τον μαρτυρικό θάνατο». Η τότε εισαγγελέας στη δίκη του, είχε υποστηρίξει πως το ενδιαφέρον του κατηγορούμενου για τον ισλαμικό εξτρεμισμό και το Νταές δεν ήταν απλά ένας ανώριμος ενθουσιασμός, αντίθετα ενείχε ιδεολογικές πεποιθήσεις, που τον παρακινούσαν να συλλέγει και να διαδίδει τέτοιου είδους υλικό.

Εκείνη την ίδια περίοδο, το BBC είχε δημοσιεύσει ότι οι εγκληματολογικές υπηρεσίες είχαν εντοπίσει διάφορα έγγραφα, μεταξύ των οποίων εγχειρίδιο κατασκευής βομβών και έναν οδηγό με τον τίτλο «Αιματηρές βραζιλιάνικες πολεμικές τεχνικές με μαχαίρι».

Η επίθεση είναι «ισλαμιστικού χαρακτήρα» και ο δράστης έφερε πάνω του έναν ψεύτικο «μηχανισμό», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η αστυνομία.

 104849355 terror105 18amman


Πηγή: Metropolitan police

ΔΗΜΟΦΙΛΗ