ΚΟΣΜΟΣ

Έξι Τούρκοι στρατιωτικοί νεκροί στη Συρία - Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε

Έξι Τούρκοι στρατιωτικοί νεκροί στη Συρία - Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε
AP Photo/Ghaith Alsayed

Έξι Tούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν, ο ένας εκ των οποίων «σοβαρά», από σφοδρά πυρά πυροβολικού συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ σήμερα Δευτέρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας προκαλώντας την άμεση αντίδραση του προέδρουΕρντογάν

Κατά την Άγκυρα, οι τουρκικές δυνάμεις ανταπέδωσαν «αμέσως» τα πυρά που δέχθηκαν και «κατέστρεψαν πολλούς στόχους», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται τι ακριβώς.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας στηλίτευσε το ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν με πυροβολικό τα στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων του μολονότι «είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για τις τουρκικές θέσεις».

Τα «στοιχεία μας» που χτυπήθηκαν στάλθηκαν για να ενισχύσουν τουρκικές θέσεις στην Ιντλίμπ, όπου όπως διατείνεται η τουρκική κυβέρνηση έχει αναπτύξει στρατεύματα για να «αποτραπούν μάχες».

Οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, προελαύνουν στην Ιντλίμπ το τελευταίο διάστημα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε την Παρασκευή ότι η χώρα του δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε δική της στρατιωτική επιχείρηση εάν δεν ανασταλούν οι εχθροπραξίες. Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη διμερή συμφωνία αποκλιμάκωσης της βίας, κάτι που η Μόσχα απέρριψε.

Η Τουρκία έχει δημιουργήσει 12 θέσεις παρατήρησης —στην πράξη, βάσεις— στην περιοχή, βάσει μιας συμφωνίας του 2017 με τη Ρωσία και το Ιράν. Ωστόσο, αρκετές από τις εγκαταστάσεις αυτές είναι πλέον περικυκλωμένες από τις συριακές δυνάμεις.

Η κυβέρνηση Ερντογάν, που λέει ότι η χώρα έχει υποδεχθεί 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, φοβάται ότι η προέλαση των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων θα προκαλέσει νέο προσφυγικό κύμα.

Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε τα αντίποινα

Μετά την είδηση του θανάτου των έξι στρατιωτικών, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τα αντίποινα για επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών της.

«Απαντήσαμε αναλόγως σ' αυτές τις επιθέσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο, είτε με το πυροβολικό είτε με τους όλμους μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας για την ασφάλεια της χώρας μας, του λαού μας και των αδελφών μας στην Ιντλίμπ», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

«Αυτοί που αμφισβητούν την αποφασιστικότητά μας θα καταλάβουν σύντομα πως έκαναν ένα σφάλμα», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Τουλάχιστον 14 άμαχοι νεκροί

Τουλάχιστον 14 άμαχοι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή σε πλήγματα των δυνάμεων του καθεστώτος και της Ρωσίας στην περιοχή της Ιντλίμπ, του τελευταίου οχυρού των τζιχαντιστών και των ανταρτών στην εμπόλεμη Συρία, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατά την πηγή αυτή οκτώ άνθρωποι, εκ των οποίων επτά «μέλη της ίδιας οικογένειας» σκοτώθηκαν όταν ερρίφθησαν «βαρέλια με εκρηκτικά» στο χωριό Σαρμίν της επαρχίας Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας.

syria strike


Πηγή: AP Photo/Ghaith Alsayed

Η μισή επαρχία — όπως και τομείς στις γειτονικές επαρχίες του Χαλεπιού, της Χάμας και της Λαττάκειας —βρίσκεται στα χέρια των τζιχαντιστών της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ, του πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία. Στην περιοχή είναι επίσης παρούσες άλλες, μικρότερες οργανώσεις τζιχαντιστών και εξασθενημένες οργανώσεις ανταρτών.

Άλλοι δύο άμαχοι σκοτώθηκαν σε επιδρομές κυβερνητικών δυνάμεων σε διαφορετικές περιοχές της Ιντλίμπ, ενώ τέσσερις ακόμη σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού, πάντα σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Με την υποστήριξη της Μόσχας και της Τεχεράνης, το καθεστώς της Δαμασκού κατέγραψε τα δύο τελευταία χρόνια αλλεπάλληλες νίκες σε βάρος των τζιχαντιστών και των ανταρτών κι έχει ανακτήσει πλέον πάνω από το 70% της συριακής επικράτειας. Τις τελευταίες εβδομάδες, απέσπασε εδάφη στην Ιντλίμπ, έπειτα από αεροπορικούς βομβαρδισμούς και σφοδρές χερσαίες μάχες.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν τέσσερις δημοσιογράφοι, μέλη τηλεοπτικών συνεργείων που κάλυπταν τις μάχες ακολουθώντας τα κυβερνητικά στρατεύματα, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για εργαζόμενους προσκείμενου στο καθεστώς τηλεοπτικού σταθμού και δύο αραβόφωνων ιρανικών τηλεοπτικών δικτύων.

Εξαιτίας της αναζωπύρωσης των εχθροπραξιών πάνω από 388.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις αρχές Δεκεμβρίου, υπολογίζει ο ΟΗΕ.

Η γειτονική Τουρκία, προστάτιδα δύναμη κάποιων οργανώσεων ανταρτών, που έχει αναπτύξει στρατεύματα στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, βλέπει με κακό μάτι την προέλαση των δυνάμεων της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Χθες Κυριακή, εφεδρείες και θωρακισμένα μπήκαν στη Συρία για ενισχύσουν τις τουρκικές θέσεις, μετέδωσε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου και ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αρκετές εκατοντάδες Σύροι συγκεντρώθηκαν εξάλλου χθες στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, κοντά στην κοινότητα Χάρεμ, για να απαιτήσουν να τους επιτραπεί η διέλευση, ανέφερε άλλος ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Άνδρες και γυναίκες με βαλίτσες και παιδιά στα χέρια έκαναν πορεία ως έναν τοίχο στην κορυφή του οποίου είναι εγκατεστημένα αγκαθωτά συρματοπλέγματα, υπό το άγρυπνο βλέμμα τούρκων συνοριοφρουρών.

«Από την Ιντλίμπ στο Βερολίνο», έγραφε ένα πανό, «Τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα να ζήσουν με ασφάλεια», τόνιζε ένα δεύτερο.

Η σύρραξη στη Συρία, η οποία ξέσπασε πριν από σχεδόν εννιά χρόνια, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 380.000 ανθρώπους και έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ