ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Το Χονγκ Κονγκ κλείνει τα περισσότερα σύνορά του με την ηπειρωτική Κίνα

Κοροναϊός: Το Χονγκ Κονγκ κλείνει τα περισσότερα σύνορά του με την ηπειρωτική Κίνα
AP Photo/Vincent Yu

Την απόφασή της να επεκτείνει τον κλείσιμο των μεθοριακών συνόρων της με την ηπειρωτική Κίνα ανακοίνωσε σήμερα η κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί στις εντεινόμενες πιέσεις για λήψη μέτρων που θα περιορίσουν την περεταίρω εξάπλωση του κοροναϊού.

Η απόφαση της κυβέρνησης της αυτοδιοικούμενου κρατιδίου έρχεται εν μέσω πολυήμερης απεργίας που ξεκίνησαν από σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ με αίτημα το ολοκληρωτικό κλείσιμο των συνόρων με την ηπειρωτική Κίνα.

Σύμφωνα με την Λαμ, τα μέτρα πάρθηκαν «για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο στα σημεία συνοριακού ελέγχου προκειμένου να μειωθεί η μετακίνηση των ανθρώπων κατά μήκος των συνόρων», ωστόσο αρνήθηκε να παραδεχθεί ότι η απόφαση επηρεάστηκε από τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Μετά και τους νέους περιορισμούς στη μετακίνηση, το Χονγκ Κονγκ διατηρεί ανοικτά μόλις τρία από τα συνολικά 13 συνοριακά περάσματα προς την κυρίως Κίνα: το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, το σύνορο Shenzhen Bay και η γέφυρα Χονγκ Κονγκ-Τσουχάι-Μακάου.

Δεκαπέντε κρούσματα μόλυνσης από τον νέο ιό επιβεβαιώθηκαν σήμερα στο Χονγκ Κονγκ, πολλά από τα οποία προέρχονταν από την Κίνα.

Βαθαίνει η ύφεση

Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε μια δεκαετία το 2019 καθώς οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και οι εμπορικοί δασμοί μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου περιόρισαν περαιτέρω την ισχύ της οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς.

Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα, καθώς δεν διαβλέπεται άμεσα τέλος στις διαδηλώσεις στην υπό κινεζική κυριαρχία μητρόπολη και την επιδημία του νέου ιού στην ηπειρωτική Κίνα.

«Η επιδημία του κοροναϊού πιθανόν θα διατηρήσει την πόλη σε ύφεση για ένα διάστημα ακόμα», δήλωσε ο Μάρτιν Ρασμούσεν, οικονομολόγος στην Capital Economics.

Το Χονγκ Κονγκ, που μέχρι στιγμής έχει 15 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει τη ροή επισκεπτών από την Κίνα όπου ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί στους 361. Οι κλάδοι λιανεμπορίου και τουρισμού της μητρόπολης εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους καταναλωτές που έρχονται από την ηπειρωτική Κίνα.

Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου σε σχέση με ένα τρίμηνο νωρίτερα, έναντι αναθεωρημένης συρρίκνωσης 3,0% το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Σε ετήσια βάση, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,9% συγκριτικά με αναθεωρημένη μείωση του ΑΕΠ κατά 2,8% το τρίτο τρίμηνο.

Για το σύνολο του 2019, το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,2%, καταγράφοντας την πρώτη ετήσια μείωση από το 2009.

«Ο κοροναϊός βρίσκεται στο προσκήνιο αλλά οι διαδηλώσεις δεν έχουν εξαφανιστεί», δήλωσε η Άιρις Πανγκ, οικονομολόγος στην ING, που αναμένει η οικονομία να συρρικνωθεί κατά 4,5% φέτος και να επιστρέψει σε ήπια ανάπτυξη το 2021 «εάν τεθεί υπό περιορισμό ο ιός». «Το λιανικό εμπόριο, η τροφοδοσία, ο τουρισμός, οι μαζικές μεταφορές, όλα πλήττονται».

Αναλυτές της ANZ προέβλεψαν αρνητικό αντίκτυπο 1,4 ποσοστιαίας μονάδας στο ΑΕΠ του Χονγκ Κονγκ από τον ιό, καθιστώντας τη μητρόπολη την περιοχή με το μεγαλύτερο πλήγμα στην Ασία εκτός της ηπειρωτικής Κίνας.

Αναλυτές της Capital Economics αναμένουν ότι ο ιός θα αφαιρέσει 2 ποσοστιαίες μονάδες από τον ρυθμό ανάπτυξης του Χονγκ Κονγκ το πρώτο τρίμηνο. Το 2019 ούτως ή άλλως θεωρείτο ότι θα ήταν μια δύσκολη χρονιά για το Χονγκ Κονγκ, καθώς ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος αναμενόταν να πλήξει έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς κόμβους του κόσμου. Ωστόσο, οι διαδηλώσεις τρόμαξαν τους τουρίστες και τους καταναλωτές και συχνά προκαλούν παράλυση στις συγκοινωνίες, ταρακουνώντας τους εναπομείναντες πυλώνες ανάπτυξης.

Την περασμένη εβδομάδα, εστιατόρια και εμπορικά κέντρα ήταν σχεδόν έρημα, με τον κόσμο να αποφεύγει την περιττή έκθεση σε μεγάλα πλήθη και τους εργαζομένους σε πολλές μεγάλες εταιρίες να εργάζονται από το σπίτι προκειμένου να προστατευθούν από τον ιό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ