ΚΟΣΜΟΣ

Μαδρίτη: Συναγερμός στο αεροδρόμιο Μπαράχας λόγω drones

Μαδρίτη: Συναγερμός στο αεροδρόμιο Μπαράχας λόγω drones
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Victor R. Caivano

Κλειστός για περίπου μία ώρα έμεινε ο εναέριος χώρος πάνω από το διεθνές αεροδρόμιο Μπαράχας στη Μαδρίτη, εξαιτίας drones. 

Δύο πιλότοι ενημέρωσαν τον πύργο ελέγχου για πτήση κάποιων drones και αμέσως ενεργοποιήθηκε η διαδικασία «Rate 0» για την εκτροπή των πτήσεων σε άλλο αεροδρόμιο, απαγορεύοντας κάθε προσγείωση ή απογείωση από το Μπαράχας.

Η ΑΕΝΑ, εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο, ενημέρωσε πως μετά τον συναγερμό, που σήμανε στις 12:40 (13:40, ώρα Ελλάδος) συνολικά 26 πτήσεις κατευθύνθηκαν προς άλλα αεροδρόμια, όπως στη Βαλένθια, τη Βαρκελώνη, το Αλικάντε και το Βαγιαδολίδ.

Σε μήνυμά της στο Twitter, η διαχειρίστρια εταιρεία υπενθυμίζει πως τα «drones δεν είναι παιχνίδια», ενώ η αστυνομία και η Πολιτοφυλακή διεξάγουν έρευνες για να εντοπισθεί ο χειριστής του τηλεκατευθυνόμενου, έχοντας αναπτύξει περιπόλους γύρω από το αεροδρόμιο — όπως ενημέρωσαν αρμόδιες πηγές το ισπανικό πρακτορείο EFE.

Σε tweet της η Κρατική Υπηρεσία Εναέριας Ασφάλειας (AESA) υπενθυμίζει πως η πτήσεις τηλεκατευθυνόμενων ιπτάμενων μέσων κοντά σε αεροδρόμια αποτελεί «σημαντική» παράβαση, που τιμωρείται με πρόστιμο έως και 9.000 ευρώ.

Πλέον οι πτήσεις εκτελούνται κανονικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ