ΚΟΣΜΟΣ

H απίστευτη ψυχραιμία του πιλότου «έσωσε» τα χειρότερα στην πτήση-θρίλερ της Air Canada

H απίστευτη ψυχραιμία του πιλότου «έσωσε» τα χειρότερα στην πτήση-θρίλερ της Air Canada
AP Photo/G.W. Ortega

Την ψυχραιμία του πιλότου εκθειάζουν οι 128 επιβάτες της πτήσης AC837 της Air Canada με προορισμό το Τορόντο, όταν το αεροσκάφος έμεινε χωρίς τροχό και χρειάστηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης μετά από πολύωρη παραμονή στον αέρα. 

Όλα άρχισαν όταν το αεροσκάφος τύπου Boeing 767-300 παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο «Μπαράχας».

Μετά τα πρώτα 20 λεπτά κατά το οποία το αεροσκάφος έχανε σταθερά ύψος, ο επικεφαλής του πληρώματος ενημέρωσε τους 128 επιβάτες ότι παρουσιάστηκε πρόβλημα σ' έναν από τους τροχούς του συστήματος προσγείωσης και σ' έναν κινητήρα. Αμέσως, ζήτησε τη μέγιστη δυνατή ηρεμία.

«Άκουσα ένα δυνατό ‘μπαμ’ και σε ένα σημείο άρχισα να αναρωτιέμαι: Τι συμβαίνει εδώ, το αεροπλάνο πηγαίνει πολύ χαμηλά», λέει ένας από τους επιβαίνοντες, ο Άαρον Κούπερ, μιλώντας στην Global News.

Παρά την φαινομενικά επείγουσα κατάσταση ωστόσο υπήρχε μια αίσθηση ηρεμίας. Όλα ήταν υπό έλεγχο και κάθε λίγα λεπτά υπήρχε ενημέρωση από το πιλοτήριο, έλεγαν οι επιβάτες κατεβαίνοντας μετά από τέσσερις ώρες στο αεροσκάφος.

Οι πιλότοι αναγκάστηκαν να πετούν τέσσερις ώρες πάνω από τη Μαδρίτη για να τελειώσουν το καύσιμα και να γίνει έτσι πιο ασφαλής η προσγείωση.

Πολλοί από τους επιβάτες έσπευσαν να ενημερώσουν τους δικούς τους ανθρώπους μέσω του WhatsApp και άλλων εφαρμογών. Κάποιοι άλλοι παρακολουθούσαν τα νέα για την πτήση τους από τα sites και έτσι έμαθαν ότι στο αεροδρόμιο «Μπαράχας» έχει σημάνει συναγερμός.

Υπήρχαν και αυτοί που δεν μπήκαν καν στον κόπο. Όταν διαπίστωσαν ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο άρχισαν να παρακολουθούν σειρές ή να διαβάζουν βιβλία.

air canada2


Πηγή: AP Photo/Bernat Armangue

Πιο δύσκολη ήταν η στιγμή της προσγείωσης. Υπήρχε μία σχετική αμφιβολία για το πως θα συμπεριφερόταν το αεροσκάφος. Όλα τα μέρη του αεροπλάνου έτρεμαν αλλά τελικά οι πιλότοι έκαναν καλή δουλειά και σ' αυτό το σημείο. Όταν το αεροσκάφος σταθεροποιήθηκε, οι πάντες χειροκρότησαν με ανακούφιση.

Νωρίτερα, το μεγαλύτερο συνδικάτο των πιλότων της Ισπανίας ανέφερε ότι το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι ένα τμήμα του συστήματος προσγείωσης του αεροσκάφους έπεσε και μπήκε σε έναν από τους κινητήρες του.

Εισβολή drones

Τα προβλήματα στο αεροδρόμιο είχαν ξεκινήσει από νωρίς αφού ο ο εναέριος χώροςήταν κλειστός για περίπου μία ώρα εξαιτίας drones.

Δύο πιλότοι ενημέρωσαν τον πύργο ελέγχου για πτήση κάποιων drones και αμέσως ενεργοποιήθηκε η διαδικασία «Rate 0» για την εκτροπή των πτήσεων σε άλλο αεροδρόμιο, απαγορεύοντας κάθε προσγείωση ή απογείωση από το Μπαράχας.

Η ΑΕΝΑ, εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο, ενημέρωσε πως μετά τον συναγερμό, που σήμανε στις 12:40 (13:40, ώρα Ελλάδος) συνολικά 26 πτήσεις κατευθύνθηκαν προς άλλα αεροδρόμια, όπως στη Βαλένθια, τη Βαρκελώνη, το Αλικάντε και το Βαγιαδολίδ.

Σε μήνυμά της στο Twitter, η διαχειρίστρια εταιρεία υπενθυμίζει πως τα «drones δεν είναι παιχνίδια», ενώ η αστυνομία και η Πολιτοφυλακή διεξάγουν έρευνες για να εντοπισθεί ο χειριστής του τηλεκατευθυνόμενου, έχοντας αναπτύξει περιπόλους γύρω από το αεροδρόμιο — όπως ενημέρωσαν αρμόδιες πηγές το ισπανικό πρακτορείο EFE.

Σε tweet της η Κρατική Υπηρεσία Εναέριας Ασφάλειας (AESA) υπενθυμίζει πως η πτήσεις τηλεκατευθυνόμενων ιπτάμενων μέσων κοντά σε αεροδρόμια αποτελεί «σημαντική» παράβαση, που τιμωρείται με πρόστιμο έως και 9.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ