ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τα καυστικά σχόλια του Τραμπ για τις εκλογές των Δημοκρατικών

ΗΠΑ: Τα καυστικά σχόλια του Τραμπ για τις εκλογές των Δημοκρατικών
AP / Evan Vucci

Έπειτα από ένα χρόνο προεκλογικής εκστρατείας και εκατομμυρίων δολαρίων που ξόδεψαν οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι στην Αϊόβα, στην πρώτη ψηφοφορία των προκριματικών εσωκομματικών εκλογών στην κούρσα για το χρίσμα για τον Λευκό Οίκο, το κόμμα δεν κατάφερε να ανακοινώσει επίσημα αποτελέσματα, λόγω μιας τεχνικής βλάβης, σε ένα πολιτικό φιάσκο που κάνει ευτυχή τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία να χλευάσει τους Δημοκρατικούς, χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή ψηφοφορία «απόλυτη καταστροφή».

Η απόλυτη απουσία αποτελεσμάτων στερεί από τους υποψηφίους τη δυναμική που συνήθως δημιουργείται από την ψηφοφορία στην μικρή αυτή αγροτική Πολιτεία, η οποία εγκαινιάζει τις προκριματικές εκλογές από τη δεκαετία του 1970.

Οι αμερικανικές εφημερίδες δεν μπορούσαν να εμφανίσουν κανένα νικητή στις πρώτες σελίδες τους και η επικαιρότητα στράφηκε γρήγορα στην ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης που θα δώσει το βράδυ της Τρίτης ο Τραμπ στο Κογκρέσο – πριν από την αναμενόμενη αθώωσή του από την Γερουσία στη δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσής του την Τετάρτη.

«Τίποτα δεν λειτουργεί, όπως ακριβώς όταν κυβερνούσαν τη χώρα», ανέφερε με tweet του ο Ντόναλντ Τραμπ σήμερα το πρωί.

«Το μόνο άτομο που μπορεί να διεκδικήσει μια πολύ μεγάλη νίκη στην Αϊόβα χθες το βράδυ είναι ο Τραμπ», πρόσθεσε, μιλώντας για την νίκη του στις εκλογές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος - μια τυπική διαδικασία - στην Πολιτεία αυτή χθες το βράδυ.

Το Δημοκρατικό Κόμμα της Πολιτείαςδικαιολόγησε την απουσία των αποτελεσμάτων και έκανε λόγο για «ανακολουθίες» στη συγκέντρωσή των αποτελεσμάτων και εξηγούσαν πως θέλουν να εξασφαλίσουν την αξιοπιστία των δεδομένων.

Συμπληρώνοντας το κενό, δύο υποψήφιοι ανακήρυξαν την νίκη τους στις χθεσινές εκλογές: ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος προηγείτο στις δημοσκοπήσεις, και ο μετριοπαθής Πιτ Μπούτιτζετζ.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος στην Αϊόβα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα την Τρίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ