ΚΟΣΜΟΣ

Νέος κοροναϊός: Άνω των 60 ετών το 80% των θυμάτων

Νέος κοροναϊός: Άνω των 60 ετών το 80% των θυμάτων
AP Photo/Chiang Ying-ying

Το ποσοστό θνησιμότητας από το νέο κοροναϊό ανέρχεται στο 2,1%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Συνολικά 427 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων ένας άνθρωπος στις Φιλιππίνες και ένας στο Χονγκ Κονγκ, ενώ 727 έχουν αναρρώσει πλήρως, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερούν τα 20.700.

Όπως ενημέρωσαν οι αρμόδιες αρχές, o 39χρονος άνδρας που έχασε τη ζωή του στο Χονγκ Κονγκ τη Δευτέρα είχε ταξιδέψει στη Γουχάν την 21η Ιανουαρίου και όπως αναφέρει το CNNi, κατά την παραμονή του στην περιοχή δεν πήγε σε κανένα νοσοκομείο αλλά ούτε επισκέφτηκε κάποια υπαίθρια αγορά.

Η επιδημία ιογενούς πνευμονίας που εμφανίστηκε στην Κίνα δεν αποτελεί ακόμη «πανδημία», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς ο συγκεκριμένος όρος αφορά κατάσταση παγκόσμιας διάδοσης μιας νόσου.

«Αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση πανδημίας», δήλωσε η Σιλβί Μπριάν, διευθύντρια της υπηρεσίας του ΠΟΥ, αρμόδια για την παγκόσμια προετοιμασία για κίνδυνο μόλυνσης.

«Είμαστε σε μια φάση επιδημίας με πολλαπλές εστίες», πρόσθεσε.

Στην επαρχία Χουμπέι -επίκεντρο της επιδημίας- το ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται στο 3,1%, σύμφωνα με την αναπληρώτρια διευθύντρια της Εθνικής Διοίκησης και Επιτροπής Υγείας, Jiao Yahui.

Η Jiao Yahui απέδωσε τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στην Χουμπέι στον μεγάλο αριθμό σοβαρών περιπτώσεων καθώς και την αρχική έλλειψη νοσοκομειακών κλινών για τη θεραπεία ασθενών.

Παρά το γεγονός ότι το νεότερο ηλικιακά επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι ένα βρέφος μόλις ενός μηνός, η πλειοψηφία των κρουσμάτων -ιδιαίτερα των σοβαρών περιπτώσεων- αφορά ηλικιωμένους ασθενείς, δήλωσε οYahui .

Ο μέσος χρόνος που απαιτείται για την πλήρη ανάρρωση ενός ασθενή -σε ό,τι αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα- είναι εννέα ημέρες, ωστόσο στην επαρχία Χουμπέι το μέσο χρονικό διάστημα ανέρχεται σε 20 ημέρες, επειδή υπάρχουν πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Από τους επιβεβαιωμένους θανάτους στην Κίνα, το 80% των θυμάτων ήταν άνω των 60 ετών και το 75% είχαν κάποια μορφή υποκείμενης νόσου, ενώ τα δύο τρίτα των νεκρών είναι άνδρες, πρόσθεσε ο Jiao.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ