ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Αυξημένα τα κρούσματα εξαπάτησης από επενδυτικές «πυραμίδες» το 2019

Ρωσία: Αυξημένα τα κρούσματα εξαπάτησης από επενδυτικές «πυραμίδες» το 2019
Φωτογραφία αρχείου Pixabay

Η Τράπεζα της Ρωσίας αποκάλυψε το 2019 την λειτουργία 237 επενδυτικών «πυραμίδων» και συγκεκριμένα κατά 1,4 φορές περισσότερες σε σχέση με το 2018, όταν η Κεντρική τράπεζα είχε αποκαλύψει την λειτουργία 168 επιχειρήσεων αυτού του είδους, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Στη σχετική ανακοίνωση προέβη την Τρίτη ο επικεφαλής της Διεύθυνσης καταπολέμησης της παράνομης επιχειρηματικής δραστηριότητας της Τράπεζας της Ρωσίας, Βαλέρι Λιάχ.

Ο Λιάχ διευκρίνισε ότι οι περισσότερες επενδυτικές «πυραμίδες» που αποκαλύφθηκαν τον προηγούμενο χρόνο λειτουργούσαν, οι 55 ως διαδικτυακές εταιρείες και οι 88 με την μορφή των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης.

Επίσης μεταξύ των «πυραμίδων» είχαν εντοπισθεί 39 «πυραμίδες» που λειτουργούσαν με την ταμπέλα των πιστωτικών συνεταιρισμών του καταναλωτή, 21 με την μορφή των συνεταιρισμών καταναλωτή και 34 που λειτουργούσαν με διάφορα σχήματα.

Επίσης άλλες 210 τέτοιους είδους πυραμίδες παρείχαν παράνομα υπηρεσίες στην αγορά των Forex.

Ο Βαλέρι Λιάχ δήλωσε επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα το 2019 εντόπισε στην χρηματιστηριακή αγορά της Ρωσικής Ομοσπονδίας 2.600 παράνομες εταιρείες, εκ των οποίων 1945 ήσαν «μαύροι πιστωτές» (εταιρείες με τοκογλυφικές δραστηριότητες). Το 2018 αποκαλύφθηκε επίσης η ύπαρξη 2.293 παράνομων πιστωτών.

Σύμφωνα με τον Λιάχ στις εταιρείες αυτές παράνομης δραστηριότητας που λειτουργούν στον χώρο της οικονομικής αγοράς ενεργοποιούνται πρωτίστως άτομα ηλικίας 30-55 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ