ΚΟΣΜΟΣ

Ισλαμικό Κράτος: Πιθανή η αναγέννησή του παρά το θάνατο του ηγέτη του, προειδοποιεί έκθεση

Ισλαμικό Κράτος: Πιθανή η αναγέννησή του παρά το θάνατο του ηγέτη του, προειδοποιεί έκθεση
AP Photo, File

Για πιθανότητα αναγέννησης του Ισλαμικού Κράτους το οποίο, παρά την εξολόθρευση του ηγέτη του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, διατηρεί όλες τις δυνατότητές του, κάνει λόγο έκθεση που δημοσιοποίησε την Τρίτη ανεξάρτητος θεσμός των ΗΠΑ, αν οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρήσουν από το Ιράκ.

Ο θάνατος του Μπαγκντάντι την 27η Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια επιδρομής των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία δεν είχε σημαντική επίπτωση στην τζιχαντιστική οργάνωση, τόνισε στην έκθεσή του το γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή του Πενταγώνου, ανεξάρτητου οργανισμού αρμόδιου να διενεργεί εσωτερικές έρευνες στο πολυπλόκαμο σύστημα του υπουργείου Άμυνας.

Επικαλούμενο πληροφορίες από την αμερικανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (DIA) και το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (USCENTCOM), κατά συνέπεια για τις δυνάμεις στο Ιράκ και στη Συρία, το γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή σημειώνει ότι το ΙΚ «διατήρησε τη συνοχή του, με τη δομή διοίκησης και ελέγχου άθικτη, με μυστικά αστικά δίκτυα και παρουσία ανταρτών στις περισσότερες αγροτικές περιοχές της Συρίας».

Ο συνεχιστής του τρόμου: Αυτός είναι ο νέος ηγέτης του ISIS

«Τόσο η CENTCOM όσο και η DIA έχουν συμπεράνει ότι ο θάνατος του Μπαγκντάντι δεν οδήγησε σε άμεση υποβάθμιση των δυνατοτήτων του ΙΚ», αναφέρει η έκθεση.

Στο Ιράκ, οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν αναστείλει τις επιχειρήσεις τους εναντίον του ΙΚ μετά την αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη στις αρχές Ιανουαρίου με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, άνθρωπος-κλειδί για την επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

isis leader


Ο πρώην ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι εξολοθρεύτηκε τον περασμένο Οκτώβριο κατά τη διάρκεια επιδρομής των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη Συρία (Πηγή: Department of Defense via AP, File)

Παρά το ψήφισμα του ιρακινού κοινοβουλίου που απαίτησε να αποχωρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις και την εκπεφρασμένη βούληση για αυτό από στελέχη της ιρακινής κυβέρνησης, η Ουάσινγκτον αρνήθηκε να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ και οι ιρακινές δυνάμεις ξανάρχισαν στα τέλη Ιανουαρίου τις επιχειρήσεις από κοινού με τον διεθνή αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.

Η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή επισημαίνει ότι δεν είναι «σαφές» εάν υπήρξε κάποια επίπτωση εξαιτίας αυτής της διακοπής, ενώ υπογραμμίζει ότι η επανέναρξη των κοινών επιχειρήσεων δεν εγγυάται απαραιτήτως τη διατήρηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στο Ιράκ πιο μακροπρόθεσμα.

Όμως «χωρίς αμερικανική στρατιωτική παρουσία η αναγέννηση του ΙΚ είναι πιθανή», επιμένει η έκθεση, επικαλούμενη την ανάλυση της DIA.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ