ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Επίθεση του αντικαγκελάριου Γκάμπριελ στην ακροδεξιά

Γερμανία: Επίθεση του αντικαγκελάριου Γκάμπριελ στην ακροδεξιά
REUTERS

Η ακροδεξιά της Γερμανίας, της οποία ηγείται το ανερχόμενο αντιμεταναστευτικό κόμμα της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), χρησιμοποιεί γλώσσα παρόμοια με αυτή των Ναζί του Χίτλερ, δήλωσε σήμερα ο αντικαγκελάριος της χώρας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Τα ποσοστά του AfD έχουν εκτιναχθεί λόγω της δυσφορίας των Γερμανών προς την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και την πολιτική των «ανοιχτών θυρών» προς τους πρόσφυγες από την Συρία.

«Αυτοί που κατηγορούν δημοκρατικά εκλεγμένους πολιτικούς για προδοσία, τους αποκαλούν "μέρος του συστήματος" και επιτίθενται σε δημοσιογράφους που "λένε ψέματα", είναι πολύ κοντά στην γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι εχθροί της δημοκρατίας, οι Ναζί της δεκαετίας του ’20 και του ’30,» είπε ο Γκάμπριελ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Βερολίνο σε μια εκδήλωση για την προώθηση της ενσωμάτωσης των αλλοδαπών.

Η ανησυχία για την μαζική εισροή προσφύγων στην χώρα έχει πλήξει την υποστήριξη των Γερμανών στην Μέρκελ κι έχει ανεβάσει σημαντικά τα ποσοστά του AfD, που υποστηρίζεται από ακροδεξιές ομάδες όπως το αντι-ισλαμιστικό κίνημα PEGIDA.

Ο Γκάμπριελ δήλωσε την Κυριακή ότι η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών (BfV) θα πρέπει να παρακολουθεί την επικεφαλής του AfD, Φράουκε Πέτρι, μετά τη δήλωσή της ότι η γερμανική αστυνομία οφείλει να έχει την εξουσιοδότηση να πυροβολεί μετανάστες και πρόσφυγες.

«Υπάρχει μια πολιτική δύναμη που επιχειρεί να μετατραπεί στον κοινοβουλευτικό βραχίονα αυτών των ρατσιστικών επιχειρημάτων,» δήλωσε ο Γκάμπριελ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αυξημένα περιστατικά επιθέσεων σε αλλοδαπούς στην Γερμανία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Τετάρτης, η υποστήριξη στο AfD αυξήθηκε κατά τρεις μονάδες, στο 12%, παγιώνοντας την θέση του τρίτου κόμματος, πίσω από τους συντηρητικούς της Μέρκελ και τους σοσιαλδημοκράτες του Γκάμπριελ, που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ