ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΟΗΕ καταγγέλει τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στο Καλαί

Ο ΟΗΕ καταγγέλει τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στο Καλαί
REUTERS/ MUHAMMAD HAMED

Τις "ανησυχητικές και πολύ ανθυγιεινές" συνθήκες στις οποίες διαβιούν τα παιδιά των μεταναστών στην περιοχή του Καλαί (βόρεια Γαλλία) κατήγγειλε σήμερα η 'Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

"Η UNHCR είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις ανησυχητικές και πολύ ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης των παιδιών, ιδίως των ασυνόδευτων, και επιθυμεί τη δημιουργία επιπλέον κέντρων υποδοχής (...) ή άλλων δομών που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες προστασίας των παιδιών", δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNHCR Γουίλιαμ Σπίντλερ.

Περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν στην επονομαζόμενη «Ζούγκλα» του Καλαί, ενώ σχεδόν 2.500 ακόμα έχουν εγκατασταθεί στην παραγκούπολη Γκραντ-Σιντ, σε απόσταση περίπου 40 χιλιόμετρα από το Καλαί, σε πολύ ανθυγιεινές συνθήκες.

"Γνωρίζουμε πως διακινητές βρίσκονται σε αυτούς τους χώρους", δήλωσε ο εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας πως "τα παιδιά είναι πολύ ευάλωτα" και πρόσθεσε πως πρέπει να “εξεταστούν επειγόντως μέτρα προκειμένου να απλοποιηθούν οι διαδικασίες προστασίας της παιδικής ηλικίας, ιδίως για τα παιδιά που έχουν οικογένεια σε μια άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ”.

Οι γαλλικές αρχές δημιούργησαν προσωρινά καταλύματα για τους πιο ευάλωτους και άρχισαν να εγκαθιστούν στην παραγκούπολη του Καλαί κοντέινερ που μπορούν να φιλοξενήσουν 1.500 ανθρώπους – 680 θέσεις αυτή τη στιγμή είναι κατειλημμένες.

Στην Γκραντ-Σιντ, ένας καταυλισμός με οικίσκους σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, αναμένεται να ανοίξει μέχρι το τέλος του μήνα, προκειμένου να αντικαταστήσει αυτή τη δεύτερη παραγκούπολη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ