ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη σύγκληση του ΟΗΕ για τη Συρία - Στην πόλη Σαρακέμπ οι κυβερνητικές δυνάμεις

Έκτακτη σύγκληση του ΟΗΕ για τη Συρία - Στην πόλη Σαρακέμπ οι κυβερνητικές δυνάμεις
(AP Photo/APTN)

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει αύριο Πέμπτη για να συζητήσει την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Η συνεδρίαση, την οποία ζήτησαν η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, διεξάγεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις συγκρούσεις των τουρκικών δυνάμεων με τον συριακό στρατό στην περιοχή αυτή, το προπύργιο των ανταρτών και των τζιχαντιστών στη Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε τελεσίγραφο σήμερα στις συριακές δυνάμεις να αποσυρθούν από τα τουρκικά φυλάκια στην Ιντλίμπ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. «Αν το καθεστώς (σ.σ. του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ) δεν αποσυρθεί σε αυτό το διάστημα, η Τουρκία θα αναγκαστεί να κάνει αυτή τη δουλειά η ίδια», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματός του.

Η Τουρκία έχει 12 στρατιωτικά φυλάκια στην Ιντλίμπ, στο πλαίσιο της συμφωνίας αποκλιμάκωσης που υπέγραψε με τη Ρωσία, η οποία στηρίζει τον Άσαντ. Δύο από αυτά τα φυλάκια βρίσκονται πλέον πίσω από τη γραμμή των κυβερνητικών δυνάμεων.

Στην πόλη Σερακέμπ μπήκαν οι κυβερνητικές δυνάμεις

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος μπήκαν στην Σαρακέμπ, μια πόλη στην βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ στρατηγικής σημασίας στην στρατιωτική εκστρατεία της Δαμασκού να καταλάβει το ύστατο προπύργιο τζιχαντιστών και ανταρτών στη Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι δυνάμεις του καθεστώτος μπήκαν στην Σαρακέμπ μετά την υποχώρηση εκατοντάδων τζιχαντιστών μαχητών και συμμαχικών τους φατριών προς ένα χωριό στα βόρεια της πόλης», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μια στρατιωτική πηγή δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik πως ο συριακός στρατός ελέγχει πλήρως την πόλη.

Η Σαρακέμπ, 15χλμ ανατολικά της πόλης Ιντλίμπ, βρίσκεται στον κόμβο δύο κεντρικών αυτοκινητοδρόμων που ο συριακός στρατός επιχειρεί να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ