ΚΟΣΜΟΣ

Βαρύ οπλισμό στα σύνορα με τη Συρία συγκεντρώνει η Τουρκία

Βαρύ οπλισμό στα σύνορα με τη Συρία συγκεντρώνει η Τουρκία
ASSOCIATED PRESS

Στρατιωτικές ενισχύσεις στα σύνορα με την Τουρκία στέλνει η Τουρκία μετά το τελεσίγραφο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τη συριακή κυβέρνηση για να αποσύρει τις δυνάμεις της πίσω από τις γραμμές των τουρκικών παρατηρητηρίων στην επαρχία Ιντλίμπ.

Τα τουρκικά μέσα μεταδίδουν εικόνες από τη μεταφορά τεθωρακισμένων οχημάτων προσωπικού και βαρέων πυροβόλων στην περιοχή Ρεϊχάνλι της Αλεξανδρέττας (Χατάι), που βρίσκεται στη μεθόριο, δίπλα ακριβώς στο Ιντλίμπ.

Η Τουρκία διατηρεί 12 στρατιωτικά παρατηρητήρια στην περιοχή, η οποία βάσει των συμφωνιών του Σότσι και της Αστάνα με τη Ρωσία, χαρακτηρίστηκε ασφαλής θύλακάς για αμάχους. Οι συριακές δυνάμεις ωστόσο, προωθούνται σταθερά τους τελευταίους μήνες στην περιοχή και δύο από τα τουρκικά φυλάκια βρίσκονται πίσω από τις γραμμές του συριακού κυβερνητικού στρατού, ενώ πριν από τρεις ημέρες τουρκικό κομβόι δέχθηκε επίθεση από τις συριακές δυνάμεις με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 8 τούρκοι στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι 13.

Στην επαρχία, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες τζιχαντιστές που υποστηρίζονται από την Τουρκία και χρησιμοποιούνται από την Αγκυρα ως μισθοφόροι σε διάφορα πολεμικά μέτωπα. Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες κατευθύνονται προς τα τουρκικά σύνορα, καθώς σφίγγει ο κλοιός γύρω τους από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ρωσική αντιπροσωπεία στην Τουρκία

Οι εξελίξεις στην επαρχία Ιντλίμπ είχαν ως αποτέλεσμα την ένταση στις σχέσεις της Αγκύρας με τη Μόσχα, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει επιδεικτικά ανοίγματα προς την Ουκρανία, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία. Ο τούρκος πρόεδρος τοποθετήθηκε πάνω σε ένα από τα πιο «καυτά» θέματα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, δηλώνοντας ότι δεν αναγνωρίζει την «παράνομη προσάρτηση» της Κριμαίας από τη Ρωσία, προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην ουκρανική πρωτεύουσα, χαρακτήρισε επίσης «δύσκολα διαχειρίσιμες» τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ, και κάλεσε τη Ρωσία «να αναλάβει τις ευθύνες της» στην περιοχή.

Η Άγκυρα ζητά παρέμβαση Πούτιν για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην Ιντλίμπ

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ρωσική αντιπροσωπεία αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία μετά την επίθεση του συριακού καθεστώτος στα τουρκικά στρατεύματα στο Ιντλίμπ .

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, όπου πρόκειται να συμμετάσχει σε συνάντηση τουρκόφωνων χωρών, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ενδέχεται να συναντηθούν και οι ηγέτες της Τουρκίας και της Ρωσίας σε περίπτωση ανάγκης.

Ο τούρκος υπουργός υπενθύμισε ότι η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν συνεργάστηκαν στην Άγκυρα, τη Μόσχα, το Σότσι, την Τεχεράνη και την Αστάνα για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Συρία και πολιτική λύση στην κρίση.

Στρατηγικής σημασίας οδικοί άξονες

Στρατηγικής σημασίας θεωρείται για την Τουρκία, ο έλεγχος των αυτοκινητόδρομων Μ4 και Μ5 και ο μεν ξεκινάει από το δυτικό τμήμα τη χώρας και διασχίζοντας τη βόρεια Συρία καταλήγει στις κουρδικές επαρχίες ανατολικά του Ευφράτη και δε ενώνει την πρωτεύουσα Δαμασκό με το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του βορρά, το Χαλέπι.
Τούρκοι στρατηγικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι στη συμφωνία του Σότσι υπήρχε πρόνοια για την επαναλειτουργία των δύο οδικών αρτηριών και εκτιμούν ότι εάν οι συριακές δυνάμεις αποσυρθούν πίσω από τα τουρκικά παρατηρητήρια, τότε η Τουρκία θα είναι αυτή που θα ασκεί τον έλεγχο για την ασφάλεια στους δύο άξονες.

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, που υποστηρίζονται από τους ρώσους συμμάχους τους, προωθήθηκαν και χτες, Τετάρτη, μέσα στην περιφέρεια Ιντλίμπ, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, καταφεύγοντας σε βομβαρδισμούς αεροπορίας και πυροβολικού, με αεροπορική κάλυψη από τη Ρωσία, ανακατέλαβαν δεκάδες τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων και την πόλη στην Σαρακέμπ. Οι συριακές στρατιωτικές επιχειρήσει ανάγκασαν μισό εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ