ΚΟΣΜΟΣ

Αθωωμένος αλλά πικραμένος ο Τραμπ: «Περάσαμε τα πάνδεινα»

Αθωωμένος αλλά πικραμένος ο Τραμπ: «Περάσαμε τα πάνδεινα»
AP Photo/ Evan Vucci

Την επομένη της αθώωσής του από την Γερουσία, στο τέλος της δίκης για την καθαίρεσή του, ο Αμερικανός πρόεδρος επανήλθε στους γνωστούς μύδρους εναντίον πολιτικών του αντιπάλων, τους οποίους και κατηγόρησε για «ανεντιμότητα» και «διαφθορά».

«Ένας όνειδος», «Μια καταστροφή», «Ανοησίες», «Ψεύτες», «Κακεντρέχειες», «Διαβολικοί», «Διεφθαρμένοι αστυνομικοί»: Κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα ασυνάρτητης ομιλίας του, ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος διατύπωσε την πικρία του, ευχαριστώντας έπειτα την οικογένειά του, ιδιαίτερα την κόρη του Ιβάνκα και την γυναίκα του Μελάνια, για τη στήριξη που του παρείχαν.

«Περάσαμε τα πάνδεινα», δήλωσε, λέγοντας πως: «Αυτό δεν πρέπει να συμβεί ποτέ ξανά σε άλλο πρόεδρο».

Το διάγγελμα του 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών αναμενόταν με ανυπομονησία στο τέλος μιας ιστορικής δίκης με το ερώτημα καθαίρεσής του, η οποία αποτύπωσε τον βαθύ διχασμό της Αμερικής εννέα μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Από τα σαλόνια του Λευκού Οίκου, ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος επέλεξε έναν τόνο που θύμιζε ιδιαίτερα τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις.

Capture copy copy copy copy copy

AP Photo/Patrick Semansky

«Αυτή δεν είναι μια συνέντευξη Τύπου, δεν είναι μια ομιλία». «Είναι μια γιορτή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ πριν ευχαριστήσει τους Ρεπουμπλικανούς εκλεγμένους αξιωματούχους «πολεμιστές» που ήταν παρόντες στην αίθουσα.

ΗΠΑ: Η Γερουσία αθώωσε πλήρως τον Ντόναλντ Τραμπ

«Έχω κάνει λάθη στη ζωή μου, το παραδέχομαι (...) αλλά αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα», τόνισε δείχνοντας το πρωτοσέλιδο της σημερινής έκδοσης της Washington Post που έγραφε: «Ο ΤΡΑΜΠ ΑΘΩΩΘΗΚΕ».

«New York Times, Washington Post... Είχα τόσους πολλούς φανταστικούς τίτλους», είπε γελώντας.

Σε δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα, έκανε λόγο για «ενορχηστρωμένη παραπομπή», «την οποία», όπως είπε, διεξήγαγαν «πολύ ανέντιμοι και διεφθαρμένοι άνθρωποι».

«Όπως όλοι γνωρίζουν, η οικογένειά μου, η σπουδαία χώρα μας και ο πρόεδρος σας πέρασαν μια τρομερή δοκιμασία από ορισμένους πολύ ανέντιμους και διεφθαρμένους ανθρώπους», είπε ο Τραμπ.

«Οι αντίπαλοί μας έκαναν το αδύνατο για να μας καταστρέψουν και να λαβώσουν τη χώρα», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια του πρωινού γεύματος παρουσία θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών στην Ουάσιγκτον, στις πρώτες δηλώσεις του μετά τη χθεσινή ψηφοφορία.

«Οι Δημοκρατικοί γνωρίζουν ότι αυτό που κάνουν είναι κακό, όμως προτάσσουν τα συμφέροντά τους πριν από εκείνα της σπουδαίας χώρας μας, την ώρα που η Γερουσία, όπου επικρατούν οι Ρεπουμπλικανοί, είχε τη σοφία, το ηθικό σθένος και τη δύναμη να κάνει ό,τι γνώριζε πως είναι δίκαιο», συνέχισε ο ίδιος.

«Δεν μου αρέσουν οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν την πίστη τους για να δικαιολογήσουν τις άσχημες ενέργειές τους. Ούτε μου αρέσουν οι άνθρωποι που λένε "προσεύχομαι για εσένα", όταν γνωρίζουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει» συμπλήρωσε, ρίχνοντας τα βέλη του προς την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, που είναι καθολική στο θρήσκευμα και η οποία έσκισε, την Τρίτη, το αντίγραφό της ομιλίας του Αμερικανού προέδρου για την Κατάσταση του Έθνους.

«Τόσοι άνθρωποι πληγώθηκαν και δεν μπορούμε να το ανεχθούμε αυτό για αυτό ακριβώς θα μιλήσω λίγο αργότερα από τον Λευκό Οίκο», επισήμανε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Εισερχόμενος στην αίθουσα, ο δισεκατομμυριούχος κρατούσε τη σημερινή έκδοση της εφημερίδας USA Today, όπου στο πρωτοσέλιδο δέσποζε η λέξη «Αθώος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ