ΚΟΣΜΟΣ

Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι της λίστας Forbes

Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι της λίστας Forbes
Φωτογραφία αρχείου / Ο Ρώσος πρόεδρος με τον δισεκατομμυριούχο βασικό μέτοχο της Nornikel, Βλαντίμιρ Ποτάνιν Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ο βασικός μέτοχος της ρωσικής εταιρείας Nornikel, Βλαντίμιρ Ποτάνιν, βρίσκεται πρώτος στο κατάλογο των πιο πλούσιων Ρώσων στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Forbes Real Time.

Σύμφωνα με το Forbes, ο Ποτάνιν σε μία ημέρα και συγκεκριμένα σήμερα στις 6 Φεβρουαρίου έγινε πλουσιότερος κατά 418 εκατομμύρια δολάρια, φθάνοντας τα περιουσιακά του στοιχεία στα 25,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Αυτό συνέβη χάρη στην διαρκή άνοδο της μετοχής της Nornikel, αυτή τη στιγμή ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος κατέχει το 34,6% του πακέτου των μετοχών. Από τις αρχές του 2019 η αξία των μετοχών του γίγαντα αυτού της χαλυβουργίας αυξήθηκε κατά 60%. Αν πριν από ένα χρόνο στο Χρηματιστήριο της Μόσχας η μετοχή είχε φθάσει στις 13.500 ρούβλια σήμερα βρίσκεται στα 21.426 ρούβλια», αναφέρει το Forbes.

Στη δεύτερη θέση μεταξύ των Ρώσων δισεκατομμυριούχων βρίσκεται ο διευθύνων σύμβουλος της πετρελαϊκής εταιρείας Lukoil, Βαγκίτ Αλεκπέροφ, με περιουσιακά στοιχεία 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο πρόεδρος της Novatek Λεονίντ Μίχελσον με 24,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Nornikel είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο νικελίου και παλλαδίου, ενώ έχει ηγετική θέση στην παραγωγή πλατίνας, κοβαλτίου, χάλυβα και ροδίου παγκοσμίως. Η εταιρεία δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα της εξόρυξης χρυσού, αργυρού, στην παραγωγή ιριδίου, σεληνίου, ρουθηνίου και τελλουρίου. Η Nornikel διαθέτει μονάδες παραγωγής στη Ρωσία, στη Φιλανδία και τη Νότιο Αφρική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ