ΚΟΣΜΟΣ

Σταϊνμάιερ: Το δηλητήριο του εθνικισμού διεισδύει στις συζητήσεις των Γερμανών

Σταϊνμάιερ: Το δηλητήριο του εθνικισμού διεισδύει στις συζητήσεις των Γερμανών
AP / ABIR SULTAN

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ, εξέφρασε την ανησυχία του την Πέμπτη για την άνοδο του εθνικισμού και του ρατσισμού στη χώρα, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί ρητά στις τελευταίες εξελίξεις στη Θουριγγία.

«Πολλοί ανησυχούν ότι οι διακρίσεις και ο ρατσισμός θα αυξηθούν. Αυτή η ανησυχία πιθανόν να μεγάλωσε ακόμα περισσότερο αυτές τις μέρες. Κατανοώ αυτή την ανησυχία», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ σε εκδήλωση που έγινε απόψε στο προεδρικό μέγαρο Bellevue στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο Deutschlandfunk, ο Γερμανός πρόεδρος έκανε λόγο για «το δηλητήριο του εθνικισμού που αρχίζει να διεισδύει στις συζητήσεις, για τη λαϊκιστική - εθνικιστική σκέψη που γίνεται ξανά κοινωνικά αποδεκτή» και για την «όλο και πιο εύθραυστη συναίνεση των δημοκρατών απέναντι στους πολέμιους της δημοκρατίας».

Τέλος, ο Σταϊνμάιερ τόνισε ότι θα επιθυμούσε «να γίνουν ακόμη πιο δυνατές οι φωνές εναντίον του μίσους», αναμένει δε «από τους εκλεγμένους βουλευτές, 75 χρόνια μετά το τέλος του ναζιστικού καθεστώτος, να αντιληφθούν την ιδιαίτερη ευθύνη τους για τη δημοκρατία και για μια αξιοπρεπή κοινωνία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ