ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Οργή στην Κίνα για το θάνατο του γιατρού – Στους 630 οι νεκροί

Κοροναϊός: Οργή στην Κίνα για το θάνατο του γιατρού – Στους 630 οι νεκροί
AP Photo

Πρωτοφανές κύμα οργής έχει προκαλέσει στην Κίνα η ανακοίνωση του θανάτου του γιατρού που προσπάθησε να προειδοποιήσει για το ξέσπασμα του κοροναϊού, ενώ η χώρα αναγκάζεται να πάρει νέα μέτρα για να συγκρατήσει τη νέα επιδημία που έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής το θάνατο 630 ανθρώπων ενώ έχει προσβάλει περίπου 31.400 σε όλον τον κόσμο.

Ο θάνατος του 34χρονου γιατρού, Λι Γενλιάνγκ, ο οποίος επισημοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, προκάλεσε ξέσπασμα οργής μεταξύ των Κινέζων πολιτών. Τα θέματα συζήτησης «Η κυβέρνηση της Γουχάν οφείλει μια συγγνώμη στον Δρ. Λι Γενλιάνγκ» και «θέλουμε ελευθερία λόγου», έγιναν άμεσα τα πιο δημοφιλή στην κινεζική πλατφόρμα Weibo. Κάθε μία κέρδισε δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις πριν λογοκριθεί και εξαφανιστεί από την πλατφόρμα.

Ένα ακόμη θέμα με τίτλο «Θέλω ελευθερία λόγου» είχε 1,8 εκατ. επισκέψεις λίγα λεπτά μετά τον θάνατο του γιατρού.

«Είναι ένας ήρωας που σήμανε συναγερμό με τίμημα την ίδια του τη ζωή», έγραψε ένας συνάδελφός του από την Γουχάν στο Weibo.

«Μακάρι όλοι οι αξιωματούχοι που παχαίνουν με δημόσια χρήματα να χαθούν κάτω από το χιόνι», έγραψε ένας άλλος χρήστης, ένα σχόλιο που διαγράφηκε αμέσως.

Ακόμη όμως και η ίδια η ανακοίνωση του θανάτου του γιατρού, ο οποίος τις τελευταίες ώρες έχει ηρωοποιηθεί στην ασιατική χώρα, κατάφερε να προκαλέσει σύγχυση. Το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα 10:40), η εφημερίδα Global Times ανακοίνωσε τον θάνατο του γιατρού επικαλούμενη μαρτυρίες φίλων και συναδέλφων του στο Κεντρικό Νοσοκομείο της Γουχάν, όπου εργαζόταν.

li


Πηγή: CNNi

Λίγες ώρες μετά, η συγκεκριμένη ανάρτηση διεγράφη, ενώ και άλλα μέσα ενημέρωσης διέγραψαν παρόμοιες αναφορές τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε ένα μήνυμα συλλυπητηρίων μετά τις αρχικές αναφορές για τον θάνατό του αλλά αργότερα επικαιροποίησε τη δήλωση λέγοντας ότι δεν έχει άλλη πληροφόρηση σχετικά με την κατάσταση του γιατρού.

Αργότερα, το Κεντρικό Νοσοκομείο της Γουχάν εξέδωσε νέα ανακοίνωση επιβεβαιώνοντας τον θάνατό του.

Ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κοροναϊό συνεχίζει να αυξάνει, χωρίς κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης, παρά τα αυστηρά μέτρα απομόνωσης του πληθυσμού και τις μεθόδους ελέγχου που εφαρμόζονται στην Κεντρική Κίνα.

Σι σε Τραμπ: Η Κίνα θα νικήσει τον κοροναϊό

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε σήμερα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι η χώρα του είναι «απόλυτα ικανή» να αντιμετωπίσει την επιδημία πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός.

Ο Σι είπε στον Τραμπ πως η χώρα του έχει εμπλακεί σε «παλλαϊκό πόλεμο» για να ελέγξει την επιδημία και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «εθνική κινητοποίηση», στο πλαίσιο της οποίας «εφαρμόζονται τα πιο αυστηρά μέτρα πρόληψης και ελέγχου» της επιδημίας, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Επέμεινε πως είναι βέβαιος πως η χώρα του θα «νικήσει» τον κοροναϊό.

Σύμφωνα με το δημόσιο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, ο Σι προέτρεψε, παράλληλα, την Ουάσινγκτον να αντιδράσει «ορθολογικά» στην επιδημία και πρότεινε οι δύο πλευρές να συνεχίσουν να επικοινωνούν, να ενισχύσουν τον συντονισμό τους και τη συνεργασία τους για να περιοριστεί η επιδημία που προκαλεί ο 2019-nCoV.

Τη Δευτέρα, η κινεζική διπλωματία είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι «δημιουργούν και σπέρνουν τον πανικό» γύρω από τον νέο κοροναϊό, που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην Γουχάν, τη μεγαλούπολη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων που είναι πρωτεύουσα της κεντρικής επαρχίας Χουμπέι.

«Η αμερικανική κυβέρνηση ήταν η πρώτη που απομάκρυνε εσπευσμένα το προσωπικό της από το προξενείο της στην Γουχάν, υπέδειξε να αποσυρθεί εν μέρει το προσωπικό της πρεσβείας της και επέβαλε απαγόρευση εισόδου στο έδαφός της σε κινέζους ταξιδιώτες», είχε τονίσει η Χουά Τσουνγίνγκ, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ουάσινγκτον απαγόρευσε την είσοδο στην επικράτεια των ΗΠΑ σε όλους τους ταξιδιώτες που δεν είναι αμερικανοί πολίτες και προέτρεψε τους αμερικανούς υπηκόους να μην ταξιδεύουν στην Κίνα ή να φύγουν το συντομότερο εάν βρίσκονται στη χώρα αυτή.

china virus


Πηγή: AP Photo/Vincent Yu

Σι και Τραμπ συζήτησαν, επίσης, για την πρόσφατη καταρχήν διμερή συμφωνία για το εμπόριο, τη λεγόμενη Φάση 1, καθώς και για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων των χωρών τους, μετέδωσε το Νέα Κίνα.

Σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι δύο αεροσκάφη αναχώρησαν από τη Γουχάν και βρίσκονται εν πτήσει προς τις ΗΠΑ, εν μέσω της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε σήμερα ότι ετοιμάζεται να στείλει άλλο ένα αεροσκάφος να παραλάβει υπηκόους της πόλης-κράτους από την Ουχάν.

Φορολογικά μέτρα από το Πεκίνο

Το Πεκίνο ανακοίνωσε μία σειρά από φορολογικές πολιτικές, με στόχο την μείωση του οικονομικού βάρους σε μερικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας και στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών, για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς των μεταφορών, της εστίασης, της φιλοξενίας και του τουρισμού, οι απώλειες εσόδων που θα καταγράψουν το 2020 θα τύχουν ειδικής φορολογικής μεταχείρισης σε βάθος οκταετίας, σύμφωνα με το υπουργείο των Οικονομικών.

china virus2


Πηγή: AP Photo/Vincent Thian

Όσοι δραστηριοποιούνται στις μεταφορές και στην προσφορά υπηρεσιών καθημερινής ανάγκης, θα εξαιρεθούν από την καταβολή του ΦΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ