ΚΟΣΜΟΣ

Τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας «δείχνουν» οι Ιταλοί για τη δολοφονία του φοιτητή

Τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας «δείχνουν» οι Ιταλοί για τη δολοφονία του φοιτητή
Αιγύπτιοι αστυνομικοί φρουρούν έξω από το νεκροτομείο του Καΐρου όπου έχει μεταφερθεί η σορός του ιταλού φοιτητή REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Ιταλία λόγω του θανάτου του φοιτητή, το πτώμα του οποίου βρέθηκε πεταμένο σε ένα χαντάκι δίπλα σε δρόμο του Καΐρου, την περασμένη Τετάρτη.

Ο νεαρός φοιτητής είχε γράψει κρυφά από την Αίγυπτο, ένα κείμενο που δημοσιεύθηκε σε ιταλική αριστερή εφημερίδα.

Η εφημερίδα Il Manifesto, δημοσίευσε ένα άρθρο την Παρασκευή που ο ιταλός φοιτητής, Τζούλιο Ρετζένι, 28 ετών, είχε γράψει χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο κάποιες εβδομάδες πριν βρεθεί νεκρός. Το άρθρο ασκούσε σφοδρή κριτική στον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ- Σίσι, ενώ περιέγραφε τις αδέξιες προσπάθειες των αιγυπτιακών συνδικάτων να οργανωθούν.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το άρθρο του Ρετζένι οδήγησε στον θάνατό του. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν την Πέμπτη ότι ο φοιτητής είχε βασανιστεί εκτεταμένα και πιθανόν να πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία.

Με την ελπίδα ότι θα αποσοβήσουν μια επιζήμια κρίση μεταξύ των δύο χωρών, οι αιγύπτιοι αξιωματούχοι δεσμεύθηκαν να παρέχουν συνεργασία και πληροφορίες για την σύλληψη των δολοφόνων του Ρετζένι. Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, συνομίλησε με τον Σίσι και συμφώνησαν να συνεργαστούν για να «ξετυλίξουν το κουβάρι του μυστηρίου», όπως αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του αιγύπτιου προέδρου.

Ο Τζούλιο Ρετζένι εξαφανίστηκε στις 25 Ιανουαρίου, όταν έφυγε από το διαμέρισμά του για να συναντήσει έναν φίλο του. Ποιος τον πήρε και γιατί είναι τα κεντρικά ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η έρευνα.

Τα τελευταία χρόνια, ισλαμιστές μαχητές έχουν την ευθύνη δολοφονιών πολλών ξένων στην Αίγυπτο.

Αλλά στην περίπτωση του κ Regeni, οι ισχυρότερες υποψίες επικεντρώνονται στις δυνάμεις ασφαλείας, επειδή οι συνθήκες εξαφάνισής του ταιριάζουν με εκείνες πολλών Αιγυπτίων οι οποίοι έχουν εξαφανιστεί σε μυστικές εγκαταστάσεις κράτησης, που διευθύνονται από τις δυνάμεις ασφαλείας και όπου τα βασανιστήρια είναι κοινή πρακτική. Οι περισσότεροι εμφανίζονται στο δικαστήριο ή στη φυλακή, αλλά αρκετοί έχουν βρεθεί νεκροί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ