ΚΟΣΜΟΣ

Στους 12 οι νεκροί από τον σεισμό στην Ταϊβάν

Στους 12 οι νεκροί από τον σεισμό στην Ταϊβάν
REUTERS / PICHI CHUANG

Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ καθώς βραδιάζει εξακολουθούν να υπάρχουν μερικοί αγνοούμενοι στα ερείπια πολυκατοικίας δεκαεπτά ορόφων στην πόλη Ταϊνάν, στην νοτιοανατολική Ταϊβάν. Μεταξύ των νεκρών που διέμεναν στην πολυκατοικία, είναι και ένα βρέφος μόλις 10 ημερών.

Η πολυκατοικία –στην οποία διέμεναν συνολικά 256 άτομα- κατέρρευσε εξαιτίας του σεισμού των 6,4 βαθμών, που σημειώθηκε στο νότιο τμήμα της νήσου νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό των εγκλωβισμένων συνεχίζονται, ενώ την ίδια στιγμή διάφορα ερωτήματα εγείρονται σχετικά με την τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας κατά την κατασκευή του Wei-guan Golden Dragon Building.

Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανούς περισσότερους από 220 ανθρώπους από τα ερείπια, ενώ δεκάδες διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο. Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση κι άλλων κτιρίων σε άλλες εννέα περιοχές της πόλης αυτής των 2 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ένας 18χρονος εντοπίσθηκε ζωντανός λίγο πριν πέσει το σκοτάδι και οι διασώστες προσπαθούν να τον απεγκλωβίσουν, ενώ μια 30χρονη γυναίκα, ένα εννιάχρονο κορίτσι κι ένα αγοράκι νηπιακης ηλικίας ανασύρθηκαν ζωντανοί, μετέδωσε η τηλεόραση της Ταϊβάν.

Σύμφωνα με τις αρχές, 96 μονάδες κινητοποιήθηκαν για τη διάσωση των εγκλωβισμένων με τη βοήθεια τεχνικού εξοπλισμού και εκπαιδευμένων σκύλων.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που είδαν την κατάρρευση και έσπευσαν να βοηθήσουν. "Έβλεπα τηλεόραση και έπειτα από το αιφνίδιο τράνταγμα λόγω του σεισμού, άκουσα έναν βρόντο. Άνοιξα την πόρτα μου και είδα το απέναντι κτίριο να πέφτει", δήλωσε ένας 71χρονος που μένει στο απέναντι κτίριο.

Ένας υδραυλικός προσπάθησε με τα εργαλεία του και μια σκάλα να σώσει μια γυναίκα που φώναζε για βοήθεια. "Εκείνη την ώρα κι άλλοι άνθρωποι φώναζαν για βοήθεια, αλλά η σκάλα μου δεν ήταν αρκετά μεγάλη και δεν είχα τρόπο να τους σώσω", είπε.

Μέλη των σωστικών συνεργείων κατέβαζαν στο έδαφος με τη βοήθεια μιας ράμπας μια ηλικιωμένη γυναίκα, που ήταν δεμένη σε ένα φορείο και ήταν τυλιγμένη με κουβέρτες.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 43 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ταϊνάν και είχε εστιακό βάθος 23 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS. Η παροχή ρεύματος που είχε διακοπεί σε 168.00 νοικοκυριά εξαιτίας του σεισμού, αποκαταστάθηκε στο μέγιστο βαθμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ