ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα στη Γαλλία για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου

Έρευνα στη Γαλλία για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου
AP Photo/John Borg

Έρευνα ξεκινά η γαλλική δικαιοσύνη για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, το 2017, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έσοδα από τις οικονομικές δραστηριότητες ενός εκ των υπόπτων στη Γαλλία χρησιμοποιήθηκαν για να δωροδοκηθούν δημόσιοι λειτουργοί άλλων χωρών.

Η οικογένεια της δημοσιογράφου και η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» είχαν καταθέσει μήνυση στις 3 Δεκεμβρίου 2019 για «συνέργεια σε δολοφονία» και «διαφθορά». Στρέφονταν ιδίως εναντίον του επιχειρηματία Γιόργκεν Φένεκ, ο οποίος έχει ξενοδοχεία και άλογα κούρσας στη Γαλλία, του πρώην προσωπάρχη του πρωθυπουργού της Μάλτας, Κιθ Σέμπρι και του πρώην υπουργού Τουρισμού Κόνραντ Μίζι.

Τα έσοδα που προήλθαν από τις οικονομικές δραστηριότητές τους χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματιστούν δύο πολιτικοί, με σκοπό να παραχωρήσουν ένα δημόσιο έργο. Το θέμα αυτό ερευνούσε η Καρουάνα-Γκαλιζία όταν δολοφονήθηκε.

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, οι επενδύσεις του επιχειρηματία στη Γαλλία χρησιμοποιήθηκαν για να πληρωθούν «οι δράστες της επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο, η οποία στοίχισε τη ζωή στην δημοσιογράφο στις 16 Οκτωβρίου 2017».

Η έρευνα έχει ανατεθεί στην Κεντρική Υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς και των οικονομικών και φορολογικών παραβάσεων και θα διεξαχθούν σε στενή συνεργασία με τις αρχές της Μάλτας.

Ντάφνι Γκαλιζία: Η δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση Μουσκάτ

Η υπόθεση αυτή κλόνισε την κυβέρνηση της Μάλτας και οδήγησε στην παραίτηση τον πρωθυπουργό Τζόζεφ Μουσκάτ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι έκανε παρεμβάσεις και προστάτευσε τους συνεργάτες του κατά τη διάρκεια των ερευνών.

Τρεις άνδρες δικάζονται στη Μάλτα, κατηγορούμενοι ως φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας. Ο Φένεκ διώκεται για συνέργεια στον φόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ