Η Συρία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων - Οργή στην Άγκυρα
Με φόντο τις εντάσεις με την Τουρκία έπειτα από φονικές συγκρούσεις στη βορειοδυτική Συρία, το κοινοβούλιο της Συρίας αναγνώρισε επισήμως σήμερα, Πέμπτη, ως «γενοκτονία» τη σφαγή περίπου 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από το 1915 έως το 1917, προκαλώντας την αντίδραση της Άγκυρας.
«Το κοινοβούλιο (...) καταδικάζει και αναγνωρίζει τη γενοκτονία που διαπράχθηκε εναντίον των Αρμενίων από το Οθωμανικό κράτος στις αρχές του 20ου αιώνα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συριακό κοινοβούλιο.
Άμεση ήταν η αντίδραση της Τουρκίας, η οποία καταδίκασε το ψήφισμα του κοινοβουλίου της Συρίας.
«Πρόκειται για μια ενέργεια υποκρισίας εκ μέρους ενός καθεστώτος, το οποίο εδώ και χρόνια διέπραξε όλων των ειδών της σφαγές εναντίον του λαού του (…) προκαλώντας τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων και το οποίο είναι γνωστό για την προσφυγή του στα χημικά όπλα» επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ένα δελτίο τύπου.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί τη Δαμασκό ότι προκάλεσε μια «ανθρωπιστική τραγωδία (…) στα σύνορά μας» και καταγγέλλει «τις αβάσιμες κατηγορίες που διατυπώνει ένα δεσποτικό καθεστώς, το οποίο έχει χάσει τη νομιμότητά του».
Γαλλία: Συντριβή αεροσκάφους με αλιξεπτωτιστές που θα έκαναν το πρώτο άλμα - Tουλάχιστον 11 νεκροί
14:58
Ροδόπη: Διασωληνωμένος 17χρονος που ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του - Τον επανέφερε ναυαγοσώστης
14:55
Οι δημοσκοπικές «βεβαιότητες» και το ισχυρό σενάριο της επιστροφής στον δικομματισμό του 2019
14:48
Σε ύφεση η πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Πευκάλι Κορινθίας
14:44